Tuesday, 30 June 2015

13 Ramadhan 1436H - Pasembor Bonda

Salam dan Hi Semua..

Mana tak bersilat hari ni, selain buat ayam percik, saya buatkan pasembor juga untuk berbuka.

Pasembor Bonda


KUAH KACANG BONDA

Bahan2:
4 ulas bawang merah - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
25 tangkai cili kering - dikisar
200g kacang tanah - digoreng tanpa minyak dan di kisar
1/2 biji kelapa - diperah santan
1 sudu besar kicap manis
air asam jawa secukupnya
gula dan garam secukup rasa
  • Tumiskan bawang sehingga naik bau dan sedikit garing
  • Masukkan cili kisar dan garam, masak sehingga pecah minyak
  • Masukkan gula dan air asam
  • Perlahankan api, masukkan santan
  • Selepas mendidih, masukkan kacang tanah kisar sikit-sikit sambil dikacau supaya kacang tidak berketul
  • Tambahkan kicap

CUCUR UDANG

Bahan2: (3-4 orang)
2 cawan tepung gandum
1 biji telur
10 ekor udang saiz sederhana
1 1/3 cawan air
taugeh
serbuk kunyit
garam dan gula secukup rasa
  • Gaul sebati kesemua bahan, adjust air ikut kepekatan yang sesuai.
  • Goreng cucur udang, kemudian potong kecil2.
Bahan Lain
Timun - dipotong mancis
Sengkuang - dipotong mancis

No comments:

Post a Comment