Monday, 22 June 2015

5 Ramadhan 1436H - Ayam Masak Kicap

Salam dan Hi Semua..

Hari ni i masak ayam masak kicap dan juga sayur campur dan panna cotta lagi... itu je sayur yang ada dalam peti..layan kan aje...hehe..siap masak kami ke bazar..asal nak cari air kelapa je, tak meniaga pulak orang tu hari ni. Terbeli la air tebu dan honeydew. Jalan punya jalan terbeli pulak daging masak apa ntah. Dan juga roti john. Balik jiran bagi cucur udang. Murah rezeki. Dari lauk simple2 da jadi meriah...

AYAM MASAK KICAP

Ayam Masak Kicap

Bahan2: 
7 ketul ayam - dibersihkan
2 ulas bawang merah - dihiris*
1 ulas bawang putih - dihiris*
1 inci halia - dihiris nipis*
bunga cengkih, bunga lawang, kulit kayu manis*
1 ulas bawang besar - dihiris
1 tangkai cili merah - dihiris
8 batang cili padi - diketuk
Air asam jawa secukupnya
Sos tomato secukupnya
Sos cili secukupnya
Sos tiram secukupnya
Kicap manis secukupnya
Garam secukup rasa
  • Ayam dilumur garam kunyit dan digoreng
  • Tumis bahan bertanda * sehingga naik bau
  • Masukkan air asam jawa, kicap dan segala sos
  • Selepas mendidih masukkan bawang besar dan juga cili
  • Masukkan ayam, perlahankan api, biar mendidih seketika.
  • Perisakan dengann garam

No comments:

Post a Comment