Atas permintaan en H, i gigih la cuba buat panna cotta ni. Act pertama kali kami rasa dessert ni kat cafe kawan en H di Kuantan tempohari. Memang sedap berkrim..Ni cubaan kali ke 2 sebenarnya. Cubaan kali pertama x menjadi tatau la sebab apa..kali ni cuba dengan resepi blogger lain pulak dari blog Secubit Garam. Tapi kejadian panna cotta i tak seindah Secubit Garam atau resipi asal Kitchen Snippets...memandangkan i xde gelas comel2 i letak je dalam bekas microwaveable container.
PANNA COTTA STRAWBERI
PANNA COTTA STRAWBERI
Bahan2:
2 cawan susu segar (i guna susu full cream)
1/2 cawan heavy cream (i guna uht whipping cream)
1/4 cawan gula @ secukup rasa
2 sudu teh gelatin halal
3 sudu besar air panas (i guna air biasa)
1 sudu teh esen vanila
Untuk puree stawberi:
10 biji stawberi
3 sudu kecil gula
- Untuk gelatin, i ikut cara Masam Manis. (masukkan gelatin ke dalam air biasa, biar hingga kembang dalam 10 minit kemudian cairkan secara double boiler)
- Masak susu, krim dan gula atas api sederhana sehingga kelihatan buih2 kecil di tepi periuk.
- Padamkan api dan masukkan gelatin dan juga esen vanila.
- Tuangkan ke dalam ramekin atau gelas yang sesuai.
- Sejukkan dalam peti air selama 6 jam atau lebih.
- Sediakan puree stawberi. Kisar stawberi hingga hancur. Tambahkah gula dan kacau sebati. Sejukkan dalam peti ais.
- Sebelum dihidangkan tuangkan puree stawberi ke atas panna cotta tadi.
No comments:
Post a Comment