Tuesday, 30 June 2015

13 Ramadhan 1436H - Ayam Percik Roaster

Salam dan hi semua...

Wohaa..penatnya harini. Dari pagi terkejar-kejar ke hulu ke hilir. Balik2 terus masak pulak. Bersilat kat dapur berjam-jam dan dan azan magrib baru menghidang. Kesian en H. Menu kami hari ni ayam percik roaster dan sayur taugeh goreng belacan. Tu la intai dapur orang, pastu terkenan la.Hehe. Terbaik la ayam percik ni. Sodap! Terima kasih pada yang sudi share resepi..:)

AYAM PERCIK ROASTER
Resipi dicuba dari blog Masam Manis

Ayam Percik Roaster


Bahan2:
1 ekor ayam dibelah 4 (guna 2 bahagian saja - peha) - dibersihkan
2 ulas bawang besar* - saya guna 1 ulas bawang besar dan 4 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 inci halia*
1 inci lengkuas*
1 inci kunyit hidup*
3 batang serai*
10-15 tangkai cili kering*
1/2 biji kelapa parut - santan pekat
air asam jawa secukupnya
garam dan gula secukup rasa
4 sudu besar minyak menumis

  • Kisar halus bahan bertanda * dengan sedikit air. Lumurkan pada ayam. (Saya letak gula dan garam juga)
  • Tutup bekas dan perap selama sekurangnya 2 jam. Lagi lama lagi sedap. (Saya perap 4 jam)
  • Keluarkan ayam. Panaskan minyak, tumis kuah perapan ayam sehingga pecah minyak.
  • Masukkan gula dan air asam.
  • Tambah santan kacau rata.
  • Masukkan ayam tadi, tutup kuali, biarkan merenih dan ayam empuk serta kuah santan kering sedikit.
  • Pindahkan ayam ke atas loyang pembakar yang telah dilapik aluminium foil, bakar dalam ketuhar sehingga permukaannya berkilat. Semasa bakar percikkan kuah santan lebihan pada ayam, lakukan berulang kali hingga ayam masak sempurna. (saya tuangkan baki perapan atas ayam, panggang ayam dalam oven. Saya guna fungsi grill pada oven, bakar selama 10 minit pada setiap bahagian)

TAUGEH GORENG BELACAN

Taugeh Goreng Belacan


Bahan2:
2 genggam taugeh
sambal belacan
kicap manis secukupnya
2 ulas bawang merah - dihiris  
1 ulas bawang putih - dihiris
2 ketul tauhu - dipotong kecil
  • Tumis bawang hingga naik bau
  • Masukkan sambal belacan dan masak hingga pecah minyak
  • Tambahkan tauhu dan kicap, kacau rata.
  • Masukkan taugeh, masak hingga sedikit layu.

p/s: Hari ni dapat nangka..yeay!

Oh nikmatnya..TQ makwa susah2 mai anta..



No comments:

Post a Comment