Monday, 22 June 2015

Panna Cotta Strawberi Versi 2

Salam dan Hi Semua...

Semalam sekali hadap je habis panna cotta. X cukup kata en H. Jadi hari ni buat lagi tapi try resepi dari citarasawan pulak...

PANNA COTTA STRAWBERRY

Panna Cotta Strawberry


Bahan2:
1 cawan susu segar (i guna susu full cream)
1 cawan thickened/ heavy cream (i guna uht whipping cream)
4 sudu besar gula pasir
2 sudu kecil gelatin halal (larutkan dengan 2 sudu besar air panas)
1 sudu kecil esen vanila (i tambah)

Puri Strawberi
200g (~ 10 biji) buah strawberi
4 sudu besar gula pasir
1 sudu besar jus lemon (i x letak)

Cara2:
  1. Masak buah strawberi, gula dan jus lemon hingga mendidih. Sejukkan kemudian kisar halus.
  2. Masukkan air panas ke dalam mangkuk, taburkan dengan gelatin dan larutkan hingga sebati. Ketepikan. Step ni i ikut cara Masam Manis.
  3. Satukan susu, krim dan gula daqlm periuk. Panaskan hingga kelihatan buih-buih kecil di tepi periuk. Tutup api, masukkan larutan gelatin dan esen vanila, kacau hingga sebati. Biarkan sejuk.
  4.  Tuangkan larutan susu ke dalam bekas yang sesuai dan simpan dalam peti sejuk hingga set.
  5. Apabila menghidang, tuangkan sedikit puri strawberi di atasnya dan boleh dihias dengan buah strawberi segar.
** i letak puri sikit je kat atas, sebab kami x gemar rasa masam strawberi, ikut citarasawan letak 2 layer puri atas dan bawah**

No comments:

Post a Comment