Thursday, 11 June 2015

Kentang putar

Salam dan hi semua...

Bahan kentang putar (dapat dalam 10 scoop aiskrim):
Resipi dicuba dari blog beadbroochgadiskampung.blogspot (ade ubah sikit2..hehe)

8 biji kentang - dibuang kulit, dipotong 6
1 kotak kecil susu segar
2-3 sudu besar butter (saya guna 1sb je)
Serbuk lada hitam secukupnya

  • Rebus kentang sehingga empuk lebih kurang 30 minit. Toskan dan letak semula dalam periuk atas api perlahan untuk keringkan lebihan air
  • Lenyek kentang bersama butter
  • Masukkan susu sedikit demi sedikit sambil dilenyek. Adjust ikut selera nak lembut dan berlemak macam mana (saya guna 150ml)
  • Tambahkan lada secukup rasa
Bahan sos gravy:
resipi dicuba dari blog mamawandiha.blogspot

1 biji bawang holland - dicincang
1 kiub ayam knorr @ 5 sudu besar stok ayam
650ml air
1 batang saderi - cincang (saya x letak)
40g butter
20g tepung gandum
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
beberapa titik kicap pekat
lada hitam serbuk
garam
  • Masak air dengan stok ayam, saderi dan bawang besar hingga mendidih. Renihkan dalam 10 minit. Tapis ke dalam mangkuk.
  • Cairkan butter dan masukkan tepung gandum. Kacau atas api kecil hingga x melekat pada tepi periuk.
  • Tuang air rebusan sedikit demi sedikit sambil dikacau supaya tak bergentel.
  • Masukkan sos tomato dan sos tiram dan kicap (kicap untuk bagi warna). Masukkan juga serbuk lada hitam dan garam.
  • Masak ikut pekat mana yang disukai.

No comments:

Post a Comment