Sunday, 21 June 2015

4 Ramadhan 1436H - Talapia Masak Sambal

Salam dan Hi Semua..

Kejap je da pon hari ke 4 Ramadhan 1436H. Hari ni i masak simple je..talapia merah bersambal dan juga sayur campur..simple2 pon en H bertambah nasi berkali2..hehe..Untuk dessert i buat panna cotta strawberi.

TALAPIA MASAK SAMBAL

Bahan2:
1 ekor ikan talapia merah - dibersihkan
15 tangkai cili kering - direndam dalam air panas*
3 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 inci belacan - dibakar*
1 ulas bawang besar - dihiris gelang
air asam jawa secukupnya
gula dan garam secukupnya
  1. Lumurkan ikan dengan garam kunyit, kemudian goreng. Ketepikan.
  2. Kisar bahan bertanda *.
  3. Panaskan minyak, tumis bahan kisar sehingga pecah minyak.
  4. Masukkan gula dan garam secukupnya. 
  5. Tambahkan air asam jawa.
  6. Masukkan bawang besar.
  7. Tuangkan atas ikan tadi.

No comments:

Post a Comment