Thursday, 25 June 2015

8 Ramadhan 1436H - Gulai Ketam Nenas

Salam dan Hi Semua...

Seperti yang diminta en H, setiap hari khamis sepanjang Ramadhan dia nak makan lauk ketam. So hari ni, saya masak la gulai ketam nenas digandingkan bersama sayur bendi goreng belacan. Masak simple2 je.

GULAI KETAM NENAS

Gulai Ketam Nenas


Bahan2:
9 ekor ketam saiz sederhana - dibersihkan
1 biji nenas - dipotong
3 ulas bawang merah - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
2 1/2 sudu besar serbuk kari ikan babas
1/2 biji kelapa parut - diperah santan
garam dan gula secukup rasa
  • Masukkan semua bahan selain gula dan santan di dalam periuk, tambahkan sedikit air, tutup periuk dan masak sebentar sehingga hilang bau rempah.
  • Masukkan santan, perlahankan api dan biarkan mendidih. 
  • Perisakan dengan gula dan garam secukup rasa.

BENDI GORENG BELACAN 

Bendi Goreng Belacan


Bahan2:
15 biji bendi - dipotong serong
2 biji cili merah*
6 biji cili padi*
Belacan - dibakar*
Air asam jawa*
garam*
1 ulas bawang merah - dihiris
1 ulas bawang putih - dihiris
Kicap manis secukupnya
  • Blend separa hancur bahan *
  • Tumis bawang sehingga naik bau.
  • Masukkan bahan kisar, masak hingga pecah minyak
  • Masukkan bendi dan kicap, masak hingga sedikit layu.
  • Boleh tambah air sedikit untuk berkuah.

No comments:

Post a Comment