Untuk tahun ni biskut raya pertama yang dicuba adalah choc oat cookies dari Azlita Masam Manis. Saya agak memilih dalam hal biskut raya ni, selalunya saya suka biskut yang ada rasa coklat crunchy2 gitew.. ada kekacang, nestum ke..itu untuk biskut moden la. Tapi biskut lama yang sentiasa di hati mestilah biskut semperit dan mazola. En suami suka sangat dengan biskut arab.Dalam banyak2 kuih tradisional saya sangat suka loyang, rempeyek, lidah buaya dan juga batang buruk. tapi susah dah nak jumpa kuih batang buruk yang sedap zaman sekarang ni.
CHOC OAT COOKIES
Choc Oat Cookies |
Bahan-bahan:
280g mentega
90g gula halus
90g gula perang
1 sudu teh esen vanila
1/2 sudu teh esen butter -saya x letak
1 biji telur
1 biji kuning telur
20ml susu cair
350g tepung gandum @ tepung ros*
1/2 sudu teh baking powder*
1/2 sudu teh baking soda*
250g coklat cip
80g oat - dibakar dalam 6 -10 minit suhu 160C
30g cornflakes - ramas kasar
30g badam cincang - bakar 6 - 10 minit suhu 160C
Cara-cara:
- Ayak bahan bertanda * bersama.
- Sebatikan mentega, gula halus, gula perang, esen vanila dan esen butter hingga sebati. Kalau guna mixer pukul sekejap saja dengan speed perlahan.
- Tambahkan telur, kuning telur dan susu cair.
- Tambahkan tepung yang telah diayak tadi, gaul sebati.
- Masukkan coklat cip, badam, oat dan cornflakes, gaul rata.
- Sudukan atau bulatkan sebesar guli, susun di atas loyang pembakar.
- Bakar pada suhu 170C selama 20 minit, api atas bawah. Pastikan oven dipanaskan terlebih 15 minit awal sebelum memasukkan adunan cookies.
- Biarkan biskut sejuk sepenuhnya sebelum disusun di dalam bekas kedap udara.
No comments:
Post a Comment