Monday, 2 March 2015

Roti Sarang Lebah Lagi!

Salam dan Hi Semua..

Semalam, saya buat roti sarang lebah lagi sempena birthday adik kesayangan. Hahak..Org buat kek i buat roti..Ok la kan, mencipta kelainan. Hari ni kita tunjuk gambar je ye. Resepi boleh lihat di SINI.


Gebu kan..
Guna oven ni je, selepas 22 minit masak cantik


HAPPY BIRTHDAY TO YOU...
HAPPY BIRTHDAY TO YOU...
HAPPY BIRTHDAY TO FARHANA..
HAPPY BIRTHDAY TO YOU...

Happy birthday adik, semoga panjang umur, murah rezeki dan sentiasa dalam rahmatNya. Kami semua doakan agar adik diberi kejayaan di dunia dan di akhirat. Nah, roti birthday adik..haha..Sori, roti lewat 2 hari..

Roti Sarang Lebah 

Untuk resepi sos butterscoth cubaan kali ke 3 ni, saya tambah susu segar, sebab whipping cream x cukup, tapi rasanya lebih sedap sebab manis nya sedang elok. Eloklah untuk kita2 yang kurang suka manih melecas bak kata orang utara..Hehe. Kali ni saya guna uht whipping cream Anchor. Oh ye, topping kali ni diletakkan kuaci hijau sahaja sebab masa beli bahan kat kedai roti, teringat kat rumah da ada dah bijan hitam tapi rupanya jintan hitam. Terkeliru pulak. Xpela, janji bukan bahan utama, kalau bahan utama xde x menjadi rotinya.

Resepi sos butterscoth 1 1/2 adunan:

3 sudu butter
3/4 cawan gula perang
1/2 cawan uht whipping cream
1/4 cawan susu segar
sedikit esen vanila
secubit garam


  • Cairkan butter atas api perlahan
  • Masukkan gula perang, kacau hingga cair
  • Tuang whipping cream, kacau rata
  • Tambahkan susu segar, esen vanila dan garam
  • Kacau seketika biar semua sebati dan sedikit pekat
Adik tanya, banyak jugak dapat, 2 loyang. Boleh la makan seminggu. Seminggu? Xdenya..hari ni da abes..

2 comments:

  1. Hehe..tq very much utk roti sarang lebah ni...
    sdaap..bole try wt ag😊

    ReplyDelete
  2. Hehe..tq very much utk roti sarang lebah ni...
    sdaap..bole try wt ag😊

    ReplyDelete