Salam dan Hi Semua...
Hari ni, bonda ajak buat kek choc moist tapi bahan tak cukup pulak. Godek2 almari dapur, bahan cukup untuk kek belang (kami pon tak pasti nama kek ni, disebabkan berbelang2 dari kecik saya panggil kek belang je) maka kami pon buat la kek. Bonda saya selalu buat kek ni terutama untuk hari raya. Kadang-kadang buat sampai 2 atau 3 biji untuk di bawa balik ke rumah tok wan. Buat banyak pon, hari pertama raya da hampir habis dikerjakan oleh anak2 dan anak sedara. Haha. Meh kita tengok bahan yang diperlukan dan cara pembuatannya.
KEK BELANG
Kek Belang |
Bahan2:
1 cawan (220g) planta/butter
1 cawan (190g) gula halus (saya kisar je gula biasa, heheh)
1 1/2 cawan (175g) tepung gandum
5 biji telur
1 sudu teh esen vanila
1 sudu besar serbuk koko
- Putar gula bersama planta sehingga kembang dan menjadi putih dalam 15 - 17 minit. Mulai dengan kelajuan rendah dan diteruskan dengan kelajuan tinggi.
- Masukkan telur satu persatu sambil terus dipukul dengan kelajuan rendah.
- Masukkan esen vanila.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil dipukul pada kelajuan rendah dalam satu arah.
- Bahagian adunan kepada 2 bahagian. 1 bahagian ditambah serbuk koko.
- Alas loyang dengan kertas minyak. Oleskan dengan planta.
- Sendukkan adunan ke dalam loyang dimulai dengan adunan putih kemudian koko kemudian putih secara berselang seli sehingga habis.
- Bakar pada suhu 300F @ 150 degree (kalau ikut oven bulat bonda) selama 45 minit atau sehingga masak.
No comments:
Post a Comment