Sunday, 15 March 2015

Masak Lemak Kuning

Salam dan Hi Semua...

Hari ni menu kami simple sahaja, masak lemak kuning yang digandingkan bersama kerabu tomato dan ikan sardin goreng. Masak lemak kuning ni rebus naik je, senang. Menu ibunda saya ni memang kegemaran saya dari kecil hingga sekarang.

MASAK LEMAK KUNING

Masak Lemak Kuning

Bahan:
2 ekor ikan sardin @ kembung @ kerisi
1 biji cili merah - dihiris
8 biji cili padi 
2 ulas bawang merah - dimayang
1 ulas bawang putih - dimayang
1 keping asam keping
1 batang serai - diketuk
5 keping halia
1/2 biji kelapa parut - di perah 3x
serbuk kunyit
gula dan garam secukup rasa
  • Masukkan semua bahan selain ikan ke dalam periuk, rebus naik atas api perlahan hingga mendidih.
  • Masukkan ikan, biarkan mendidih sekali lagi 
**kawal api dan sentiasa kacau supaya santan x pecah minyak**

XOXO

No comments:

Post a Comment