Hari ni menu kami simple sahaja, masak lemak kuning yang digandingkan bersama kerabu tomato dan ikan sardin goreng. Masak lemak kuning ni rebus naik je, senang. Menu ibunda saya ni memang kegemaran saya dari kecil hingga sekarang.
MASAK LEMAK KUNING
Masak Lemak Kuning |
Bahan:
2 ekor ikan sardin @ kembung @ kerisi
1 biji cili merah - dihiris
8 biji cili padi
2 ulas bawang merah - dimayang
1 ulas bawang putih - dimayang
1 keping asam keping
1 batang serai - diketuk
5 keping halia
1/2 biji kelapa parut - di perah 3x
serbuk kunyit
gula dan garam secukup rasa
- Masukkan semua bahan selain ikan ke dalam periuk, rebus naik atas api perlahan hingga mendidih.
- Masukkan ikan, biarkan mendidih sekali lagi
**kawal api dan sentiasa kacau supaya santan x pecah minyak**
XOXO
No comments:
Post a Comment