Tuesday, 24 February 2015

Kerabu : Kerabu Tomato

Salam dan Hi Semua..

Hari ni saya nak share 1 resepi mudah, sedap dan berkhasiat, iaitu kerabu tomato. Bagi mereka yang mempunyai kekangan masa untuk menyediakan juadah untuk keluarga tersayang bolehlah mencuba resepi ini, dijamin tak sampai 5 minit da boleh di hidang bersama lauk pauk yang lain. Ini adalah resepi dari ibunda tersayang saya, yang menjadi salah satu hidangan kesukaan kami.

Bahan-Bahan:

Bahan Sambal:
2 biji cili merah
6 biji cili padi hijau
1 inci belacan - dibakar
sedikit garam
perahan air asam jawa - guna air masak ye

Bahan Lain:
4 biji tomato - dihiris nipis
1 ulas bawang besar - dihiris nipis
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tomato
3 sudu besar gula

Cara-cara:

  1.  Gaul rata bahan lain dalam mangkuk.
  2. Tumbuk atau kisar bahan sambal untuk dijadikan sambal belacan
  3. Masukkan sambal belacan dalam bahan lain, gaul sebati.
  4. Sedia dihidang.

Eh? da siap? betul ke..betul la..semudah ABC kan...rasa pedas masam dan manis yang bergabung memang membuatkan kita menambah nasi, lagi lagi bila di makan bersama masak lemak kuning. perghh..terliur..hehe.

Kerabu Tomato


SELAMAT MENCUBA..

XOXO

No comments:

Post a Comment