Disebabkan semalam masa mengemas dapur terjumpa 1 bungkus ketupat mini adabi lebihan raya haritu maka teringin lah pulak nak makan soto. Jadi, gigihlah i keluar mencari bahan-bahan pelengkapnya..takan nak makan ketupat semata kan.
Soto Ayam, gambar ala kadar sebab x sabar nak ngap..hehe |
SOTO AYAM
Bahan-bahan yang diperlukan
Bahan Ketupat:
20 ketul ketupat mini Adabi / Nona
sedikit garam
- Didihkan air rebusan
- Masukkan ketupat, pastikan air mencukupi (semua ketupat tenggelam), rebus sampai beras kembang
- Agak-agak kembang (lepas 45 minit), tambahkan garam, biarkan lagi 15 minit
- Toskan dan biarkan sejuk (sekurangnya 2 jam) sebelum boleh dipotong
Bahan Sup:
1 ekor ayam - dibelah 16 (ikut suka hati)
1 bungkus sup bunjut Adabi
5-6 keping halia
2 ulas bawang merah - dimayang
1 ulas bawang putih - dimayang
kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih
perencah sup
garam, serbuk lada hitam
daun sup daun bawang
- Bersihkan ayam, rebus bersama sup bunjut, halia dan garam sehingga empuk.
- Masukkan bawang, rempah, perisakan dengan lada dan garam secukup rasa, renehkan atas api perlahan sehingga semua bahan mesra.
- Masukkan daun sup dan daun bawang.
30 biji cili padi
Kicap manis secukupnya
1 sudu besar gula
- Kisar semua bahan sehingga hancur.
200g kacang tanah - digoreng dengan minyak
25g Soh Hoon - dileraikan, digoreng dalam minyak panas (goreng sikit2, ia mengembang)
Bawang goreng
Daun sup daun bawang - dihiris nipis
Fish cake - direbus dahulu, kemudian dihiris
Bergedil kentang berdaging - boleh lihat resipi di SINI
No comments:
Post a Comment