Friday, 20 February 2015

Mari Meroti!

Assalamualaikum dan hi semua..
Memandangkan oven baru dah sampai ke rumah (hehe abang sponcer oven), azam memasak berkobar2 menggunung tinggi. so, hari ni nak share bab meroti (teme kaceh pada abang yang menjadi tok guru walaupun tok guru pon tak cekap.. keh keh).

so ni pembikinan sweet bread dough kami:
Sweet Bread Dough
 Bahan yang diperlukan :
Bahan A
1. 500g Tepung High Protein
2. 200g Tepung Gandum
3. 15g yis segera (kami pakai brand Mauripan)
4. 130g Gula Pasir
5. 10g Garam

Bahan B
1. 1 biji telur (kami guna gred C je)
2. 350g air / susu segar (sebenarnya kalau pakai susu segar roti rasa lebih lemak dan gebu)

Bahan C
1. 70g lemak (butter cup /margerin)

Cara pembuatannya :
Ikut tok guru yg juga menuntut di kelas masakan Cikgu Asrul Bakeri Kurnia, kalau nak roti yang lembut kena campur/uli bahan ikut step; uli bahan A semua dulu pastu masuk bahan B last skali baru bahan C. kalau masuk semua mungkin roti jadi keras dan tak sekata.
Pastu uli sampai jadi dough camni;
Dough yang sedia dibentuk
Pastu korang leh la bahagikan dough tu kepada bahagian yg kecil. Ikut cikgu, dough di kedai biasanya antara 50g ke 60g. So ikut korang la nak wat roti tu besar mana.. kalau agak2 besar wat le 120g.
Bila da uli kecil2, boleh la start membentuk roti.. kami ikut je mcm kedai.. dengan adunan yang kita buat atas ni, kita leh dapat :
4 biji sausage roll (50-60g sebijik)
4 biji mini pizza (50-60g sebijik)
4 biji sausage plate  (50-60g sebijik)
2 biji sausage tiles  (100-120g sebijik)
2 biji black pepper onion bread (50-60g sebijik)
2 biji Italian plate (150g-180g sebijik)
* yg sausage tiles tu tak pasti nama dia btul ke tak.. hehe

yang penting lepas dibentukkan mesti biar roti tu mengembang 2x ganda saiz dia.. pastu baru tambah accessories. kalau tak.. roti tu jadi cm biskut kering la sebab tak kembang. korang leh buat cm kami decorate cmni :
tambah accessories mengikut citarasa anda. kami guna sosej, tuna, sayur campuran dan sos.


so pembakaran roti (maksudnya memasak la) cmni :
set suhu oven seperti berikut :
utk oven yang suhu boleh adjust atas dan bawah
 atas - 200oC
 bawah - 180o
 
 yang satu suhu sahaja - 190oC
bakar untuk 10-15 minit

pembakaran in progress
 da siap semua dah boleh hidang.. hehe tak yah nak beli kat kedai lagi. hehe
cheese sausage bun

sausage plate
Ni asalnya mini pizza tapi da jadi cm roti tarantula plak.. hehe.. pasti sosej direndam dlm air dahulu tau..
Setakat ini saja lah perkongsian kami. Hehe. Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment