Thursday 26 November 2015

Homemade Pizza

Salam dan Hi Semua..

Pagi ni saya buat pizza untuk breakfast kami suami isteri. Teringin nak makan pizza. Kali ni dough pizza saya cuba dari resepi Azie Kitchen pulak manakala topping saya buat seperti resepi Pizza sebelum ini. Bangun pukul 4 pagi uoll nak makan pizza punya pasal. Hahahaha.Resepi ini menghasilkan 2 pan pizza saiz 9".

PIZZA HOMEMADE

 
Pizza Frenzy


Bahan2 doh pizza:
1 1/2 cawan air suam
secubit gula (saya guna 1/2 sudu teh)
2 sudu kecil yis segera mauripan
4 cawan tepung gandum (1 cawan ~ 105g)
1/4 sudu teh garam
1/4 cawan minyak zaitun
sedikit olive oil untuk dilumur

Cara Azie Kitchen:
  1. Campurkan gula ke dalam air suam diikuti yis. Kacau seketika dan biar selama 5 minit tanpa dikacau.
  2. Ayak tepung ke dalam bekas. Tambahkan garam.
  3. Buatkan bualatan di tengah tepung. Tuangkan bancuhan yis dan juga minyak zaitun.
  4. Dengan menggunakan pisau, lalukan dari tepi ke tepi seperti memotong kek sehingga adunan sebati.
  5. Dengan kedua belah tangan, uli doh sehingga tidak melekat.
  6. Taburkan tepung gandum atas papan pencanai. Uli doh hingga rata dengan meletakkan kedua belah tangan di tepi doh, ditolak ke tengah dan ke depan dengan kedua belah tangan.
  7. Sapukan minyak zaitun ke dalam mangkuk dan letakkan doh yang siap diuli ke dalamnya. Lumurkan minyak zaitun pada permukaan doh.
  8. Tutup bekas dengan plastic wrap dan perap selama 30 minit.
  9. Keluarkan doh yang naik 2 kali ganda, tumbuk dan bahagi kepada 2 bahagian.
  10. Sapukan loyang piza dengan butter, ratakan doh di atasnya, kemudian cucuk dengan garfu. 
  11. Ratakan sos tomato, daging, dan topping pizza di atasnya. Taburkan cheese. Bakar pada suhu 240 degree selama 5 minit kemudian 220 degree selama 15 minit. (saya bakar pada suhu 220 degree, 25 minit)
Cara saya:
  1. Masukkan minyak zaitun dan bancuhan yis ke dalam bread maker.
  2. Tuangkan tepung dan garam.
  3. Setkan kepada dough dan biarkan breadmaker buat kerja selama 1 jam 30 minit.
  4. Tumbuk doh untuk keluarkan angin.
  5. Kemudian saya follow step 7 dan seterusnya seperti di atas. 
Bahan Topping:
 200g daging kisar
1 labu bawang holland - dimayang
300g (1 tin) sos prego traditional
herba oregano secukupnya
lada hitam berperisa @ garam secukup rasa
Nenas kiub dalam tin
Lada benggala
1 paket (200g) Emborg pizza topping
  1. Tumis bawang sehingga sedikit layu.
  2. Masukkan daging kisar yang telah diramas berserta sedikit air dan garam, masak sehingga air hampir kering.
  3. Tuangkan sos prego dan herba oregano, biarkan mereneh selama 5 minit.
Jemput makan!

No comments:

Post a Comment