Thursday 12 November 2015

Ketam Goreng Sos Bertelur

Salam dan Hi Semua..

Hari ini mencuba resepi dari Hasue

KETAM GORENG SOS BERTELUR

Ketam Goreng Sos Bertelur


Bahan-bahan:
5 ekor ketam - dibersihkan dan dibelah dua
2 sudu besar serbuk kunyit
1 labu bawang besar*
4 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
2 tangkai cili merah*
5 tangkai cili padi* - saya tambah
4 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos plum - optional
2 biji telur - pecahkan dalam mangkuk dan pukul
garam dan gula secukup rasa
air secukupnya
minyak masak untuk menggoreng
tomato - potong baji - optional
  1. Masukkan ketam ke dalam bekas yang agak bekas. Taburkan rata garam dan kunyit pada ketam. Ketepikan.
  2. Kisar bahan bertanda *.
  3. Goreng ketam sehingga kulitnya kemerahan. Toskan.
  4. Keluarkan minyak sehingga cukup sekadar menumis.
  5. Tumiskan bahan kisar sehingga naik bau dan kekuningan.
  6. Masukkan kesemua sos sambil dikacau sebati. Masukkan air secukupnya dalam 1 cawan. Perasakan dengan garam dan gula.
  7. Apabila kuah mendidih dan sedikit pekat, masukkan ketam, gaul rata.
  8. Tambahkan telur, kacau seketika hingga sebati dan telur masak.
  9. Sedia dihidangkan.



No comments:

Post a Comment