Hari ini mencuba resepi dari Hasue.
KETAM GORENG SOS BERTELUR
Ketam Goreng Sos Bertelur |
Bahan-bahan:
5 ekor ketam - dibersihkan dan dibelah dua
2 sudu besar serbuk kunyit
1 labu bawang besar*
4 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
2 tangkai cili merah*
5 tangkai cili padi* - saya tambah
4 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos plum - optional
2 biji telur - pecahkan dalam mangkuk dan pukul
garam dan gula secukup rasa
air secukupnya
minyak masak untuk menggoreng
tomato - potong baji - optional
- Masukkan ketam ke dalam bekas yang agak bekas. Taburkan rata garam dan kunyit pada ketam. Ketepikan.
- Kisar bahan bertanda *.
- Goreng ketam sehingga kulitnya kemerahan. Toskan.
- Keluarkan minyak sehingga cukup sekadar menumis.
- Tumiskan bahan kisar sehingga naik bau dan kekuningan.
- Masukkan kesemua sos sambil dikacau sebati. Masukkan air secukupnya dalam 1 cawan. Perasakan dengan garam dan gula.
- Apabila kuah mendidih dan sedikit pekat, masukkan ketam, gaul rata.
- Tambahkan telur, kacau seketika hingga sebati dan telur masak.
- Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment