Tuesday, 17 November 2015

Ayam Teriyaki

Salam dan Hi Semua...

Resepi ini dah disimpan berkurun lama dari blog mamadee's kitchen, namun baru hari ini membuatnya. Tapi kejadian ayam teriyaki saya tak seindah tuan empunya resepi. Mula2 kuah nya cair dan lambat memekat, terlebih besarkan api,  terhitam la sikit ayam ni. Mungkin juga kerana ayam yang saya gunakan semua saya dah togelkan dari kulit. Mungkin.

AYAM TERYAKI

Ayam Teriyaki


Bahan2:
5 potong dada ayam @ bahagian ayam yang tidak bertulang
2 sudu besar madu
4 sudu besar kicap manis
1 sudu teh minyak bijan
1 inci halia - diparut
3 ulas bawang putih - diparut
2 sudu besar gula perang
garam secukup rasa
bijan untuk ditabur
  1. Gaul rata semua bahan dan perap ayam selama sejam atau semalaman.
  2. Panaskan kuali non stick dan panggang ayam.
  3. Tutup kuali (saya guna pemanggang ajaib), buka sekali sekala dan apabila ayam hampir masak, terbalikkan.
  4. Siramkan lebihan kuah perapan di atas ayam dan balikkan ayam sehingga masak dan kuah memekat.
  5.  Setelah masak, bolehlah dihiris nipis dan ditabur bijan di atasnya.

No comments:

Post a Comment