Monday 23 November 2015

Siakap Kukus Asam Boi

Salam dan Hi Semua...

Menu kami hari ini ialah siakap kukus asam boi. Setiap minggu pergi pasar wajib beli siakap. Seekor siakap saiz besar boleh sekali hadap je dengan kami suami isteri ni..Resepi di cuba dari blog hanamemories dan juga Amie's Little Kitchen.

SIAKAP KUKUS ASAM BOI

Siakap Kukus Asam Boi


Bahan-bahan:
1 ekor siakap saiz besar (atau kerapu etc)
1/2 biji bawang besar - hiris
2 ulas bawang putih - ketuk
1 - 2 batang serai - hiris
1 inci halia - hiris memanjang halus
1/4 batang carrot - hiris memanjang halus
5 biji atau lebih asam boi putih ( saya letak 6 biji)
Tomato ceri @ biasa - belah 4
Daun ketumbar - saya guna daun sup
1 sudu besar sos ikan
1  sudu besar sos tiram - optional
1 sudu besar kicap cair
Hirisan limau atau jusnya - saya perah 1 biji limau nipis
Cili padi dan cili merah - ikut kepedasan masing-masing - ketuk @ hiris
Garam - jika perlu
Tepung jagung + air sedikit (saya tak letak)

Cara Hana:
  1.  Rendam asam boi dgn air panas (air paras asam boi,jgn byk sgt) sehingga kembang. Kemudian kikiskan sedikit.
  2.  Basuh ikan dengan limau kemudian cuci bersih. Letak ke dalam pinggan@mangkuk tahan panas yang sesuai.
  3.  Susun@taburkan bahan2 lain ke atas ikan.Satukan dalam mangkuk kecil sos ikan, kicap cair, sos tiram, garam jika perlu. Kemudian curahkan ke atas ikan.
  4.  Akhir sekali masukkan asam boi dengan air rendaman asam boi sekali.
  5.  Kukus ikan selama 15min atau hingga masak.
  6.  Angkat dan hidangkan dengan menaburkan daun ketumbar lagi sekali.
Cara saya: (Cara orang malas nak bawa keluar pengukus..heheh)
  1. Rendam asam boi dengan air panas sehingga kembang, kemudian kikis sedikit.
  2. Campurkan sos ikan , sos tiram dan kicap, masukkan dalam kuali panas.
  3. Tuangakan air asam boi dan asam boi. Perahkan air limau. Tambahkan sedikit air.
  4. Masukkan semua bahan lain. Perisakan secukupnya.
  5. Selepas mendidih, masukkan ikan. Masak lebih kurang 5 minit setiap bahagian. 
  6. Hidangkan.

No comments:

Post a Comment