Menu tengahari kami adalah siakap bakar portugis. Ini kali kedua sebenarnya saya buat masakan ini dengan resepi dari 5 Rencah 5 Rasa. En suami sukakan menu ini.
SIAKAP BAKAR PORTUGIS
Siakap Bakar Portugis |
Bahan-bahan:
1 ekor siakap saiz besar @ 2 ekor saiz kecil
10 tangkai cili kering*
1 @ 2 biji buah keras*
3 tangkai cili merah*
6 tangkai cili padi*
1 inci belacan*
3 ulas bawang putih*
1 ulas bawang besar*
1 inci halia*
1/2 inci lengkuas*
gula melaka*
garam*
1 batang serai - diketuk
1/2 biji lemon - diperah jus
sedikit minyak zaitun
beberapa tangkai daun sup
- Rendam cili kering dan buah keras dalam air panas
- Tumbuk separa hancur semua bahan bertanda * (saya kisar dengans sedikit air)
- Kelar ikan yang telah dibersihkan. Lumur sedikit garam.
- Ambil aluminium foil, letak sambal diatasnya dikuti ikan, kemudian letak sambal kisar di tengah ikan dan ratakan bakinya di atas ikan.
- Letak serai dan daun sup di tengah ikan.
- Tuangkan minyak zaitun dan perah jus lemon pada ikan.
- Kemaskan aluminium foil agar membalut ikan seluruhnya.
- Panaskan atas kuali. (saya guna pemanggang ajaib, bakar dalam 10 minit)
- Sedia dimakan panas-panas. Jus dari ikan akan keluar dan buatkan ia berkuah.
No comments:
Post a Comment