Friday 20 November 2015

Siakap Bakar Portugis

Salam dan Hi Semua...

Menu tengahari kami adalah siakap bakar portugis. Ini kali kedua sebenarnya saya buat masakan ini dengan resepi dari 5 Rencah 5 Rasa. En suami sukakan menu ini.

SIAKAP BAKAR PORTUGIS

 
Siakap Bakar Portugis


Bahan-bahan:
1 ekor siakap saiz besar @ 2 ekor saiz kecil
10 tangkai cili kering*
1 @ 2 biji buah keras*
3 tangkai cili merah*
6 tangkai cili padi*
1 inci belacan*
3 ulas bawang putih*
1 ulas bawang besar*
1 inci halia*
1/2 inci lengkuas*
gula melaka*
garam*
1 batang serai - diketuk
1/2 biji lemon - diperah jus
sedikit minyak zaitun
beberapa tangkai daun sup
  1.  Rendam cili kering dan buah keras dalam air panas
  2. Tumbuk separa hancur semua bahan bertanda * (saya kisar dengans sedikit air)
  3. Kelar ikan yang telah dibersihkan. Lumur sedikit garam.
  4. Ambil aluminium foil, letak sambal diatasnya dikuti ikan, kemudian letak sambal kisar di tengah ikan dan ratakan bakinya di atas ikan.
  5. Letak serai dan daun sup di tengah ikan.
  6. Tuangkan minyak zaitun dan perah jus lemon pada ikan.
  7. Kemaskan aluminium foil agar membalut ikan seluruhnya.
  8. Panaskan atas kuali. (saya guna pemanggang ajaib, bakar dalam 10 minit) 
  9. Sedia dimakan panas-panas. Jus dari ikan akan keluar dan buatkan ia berkuah.


No comments:

Post a Comment