Monday, 7 December 2015

Ikan Dori Sos Lemon

Salam dan Hi Semua...

Dalam sebulan ni, En Suami yang buat breakfast. Untuk hari ini menunya adalah ikan dori sos lemon. Selalunya malam saya akan tengok En Suami prepare bahan, perap apa yang patut. Jadi esok paginya boleh la makan dengan hati yang tenang...hehe.. Resepi dicuba dari blog Lina Pg. Dihidangkan bersama coleslaw dan juga roti pita bakar.

IKAN DORI SOS LEMON

IKAN DORI SOS LEMON


Bahan-bahan Ikan:

6 keping ikan dory fillet (saya beli 1 paket ~1kg kat mydin, dalam tu ada 3 potong dory fillet - guna 1 keping)
1 inci halia muda - ketuk
4 ulas bawang putih - ketuk @ hiris
1 biji lemon - perah jus
1 - 2 sudu besar sos ikan
Sedikit rosemary kering, tyme (kami guna italian herbs)
Garam dan serbuk perasa
Serbuk lada hitam
Minyak zaitun
  1. Perasakan ikan dengan garam, serbuk perasa dan lada hitam.
  2. Satukan halia, bawang putih, jus lemon, sos ikan, sedikit garam dan perasa (en Suami tumbuk bahan dalam lesung batu ja)
  3. Lumur kepada kepingan ikan dan perap 30 minit (kami perap semalaman)
  4. Grill ikan hingga masak. 
Bahan Sos Lemon:

1 sudu besar mentega
1/2 biji bawang besar (cincang halus)
1 sudu besar tepung gandum
1/2 sudu kecil daun parsli kering (kami guna italian herb ja)
1/2 cawan susu cair (kami guna susu full krim)
1/2 cawan air
1 sudu besar jus lemon
Secubit garam
Secubit lada hitam
  1. Panaskan butter dalam periuk kecil, goreng bawang besar hingga layu.
  2. Masukkan tepung gandum, kacau sehingga tepung melekat dengan bawang.
  3. Masukkan susu cair, air, garam, jus lemon, lada hitam dan herba kering. Kacau selalu supaya tidak berketul. Masak sehingga kuah menjadi pekat yang diingini.

No comments:

Post a Comment