Hari ni kami masak daging masam asam, buat lebih sikit untuk dimakan pagi esok dengan nasi himpit. Selalunya mak masak daging ni untuk juadah raya. Kalau daging, memang wajib masak asam. Lain tak mau..Hehe.
DAGING MASAK ASAM
Daging Masak Asam |
Bahan-bahan:
400g daging - dihiris kecil
10 tangkai cili kering*
1 sudu kecil jintan manis*
2 biji buah keras*
1 inci halia*
1 inci lengkuas*
1 inci kunyit hidup*
3 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
2 ulas bawang merah - dihiris
1 ulas bawang putih - dihiris
bunga cengkih, bunga lawang, kulit kayu manis
2 ulas bawang merah - dihiris
1 ulas bawang putih - dihiris
bunga cengkih, bunga lawang, kulit kayu manis
1 batang serai - diketuk
1 sudu besar gula @ secukupnya
garam secukupnya
air asam jawa
1/2 cawan susu cair
daun sup daun bawang @ daun kunyit - racik halus
- Rendam cili kering, jintan manis dan buah keras dalam air panas hingga cili kembang.
- Kisar halus bahan bertanda *
- Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih, bunga cengkih, bunga lawang dan kulit kayu manis sehingga naik bau. Masukkan bahan kisar.
- Masukkan serai, daging dan garam, masak sehingga daging empuk dan rempah pecah minyak.
- Tambahkan gula dan air asam.
- Selepas mendidih masukkan susu cair.
- Biarkan mereneh atas api perlahan.
- Taburkan daun sup daun bawang.
No comments:
Post a Comment