Sunday, 13 December 2015

Butter Chicken

Salam dah Hi Semua...

Ini menu makan malam kami hari ini, butter chicken. Resepi dicuba dari blog Azie Kitchen. Menurut empunya blog, selain ayam, boleh juga dimasak menggunakan sotong, udang dan ketam. Rasanya memang sedap, berkrim.

BUTTER CHICKEN

Butter Chicken


Bahan-bahan:
2 keping ayam bahagian dada (boneless) - dipotong kecil
2 sudu besar butter
6 batang cili padi - dihiris nipis
1 batang cili merah - dihiris
1 pelepah daun kari
beberapa keping cheese - guna 2 keping cheddar cheese
230ml susu cair - guna susu full cream
secubit serbuk perasa ayam knorr - x letak
garam
serbuk lada hitam
secubit gula - saya tambah

Bahan perap:
1 sudu kecil garam*
1 sudu kecil gula*
2 sudu kecil serbuk kari*
1 biji telur
1 sudu besar tepung gandum - sy guna lebih, ~ 1 cawan

Cara-cara:
  1. Gaul rata bahan * dengan ayam, perap dalam 5 minit atau lebih. Kemudian celup ayam dalam telur dan gaul dengan tepung.
  2. Panaskan minyak, goreng ayam secara deep fry hingga masak. Ketepikan.
  3. Cairkan butter dalam kuali. Tumis daun kari, cili padi dan cili merah hingga naik bau.
  4. Masukkan susu cair dan kepingan cheese. Masak hingga mendidih.
  5. Masukkan lada hitam, garam dan gula.
  6. Masukkan ayam yang siap digoreng tadi, masak sehingga kuah memekat setakat yang diingini.

No comments:

Post a Comment