Thursday, 31 December 2015

Laksa Bonda

Salam dan Hi Semua..

Entry last untuk tahun 2015. Selamat tinggal 2015. Banyak benda manis berlaku tahun ini. Saya berjaya graduate, mak ayah terpilih jadi tetamu Allah untuk musim haji 1436H, en suami berjaya beli rumah dan lain-lain..hehe. Alhamdulillah.

Maka nikmat Tuhanmu yang manakah yang kamu dustakan (Surah Ar-Rahman : 13)

Semoga tahun mendatang membawa lebih lagi perkara2 baik dalam kehidupan kami dan anda semua..InsyaAllah.

Harini en.suami nak buat makan2 sikit kat tempat kerja. Kebetulan mak ada kat rumah boleh la buat makanan berat dan sedap sikit..kalau den sorang buat kek je la..hahahah..so kami buat laksa..

LAKSA BONDA 

LAKSA BONDA


Bahan-bahan  (utk ~ 25 org)
3 bungkus laksa beras (1 bungkus 450g laksa eka gambar cili)
25 ekor ikan sardin ~ 2kg lebih sikit
50 tangkai cili kering*
6 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
Lengkuas sebesar ibu jari kaki*
2 batang serai - hiris nipis*
14 keping asam keping
Daun kesom secukupnya
Bunga kantan - saya x letak, mahal.hehe
Garam secukupnya

Bahan hiasan:
15 biji telur rebus
Bawang besar - dihiris
Cili merah - dihiris
Cili padi - dihiris
Timun - dihiris mancis
Salad - dihiris nipis

Cara-cara:-

Ikan
  • Rebus ikan dengan garam.
  • Biarkan sejuk @ suam, toskan air. *air rebusan JANGAN dibuang*
  • Perisi ikan dari tulang, bahagi kepada 3 bahagian:  a) tulang tengah dan tulang panjang sebatang sebatang b) kepala dan sirip c) isi ikan 
Kuah
  • Kisar halus bahan bertanda *, tuangkan dalam periuk.
  • Kisar isi ikan (c) dengan air rebusan ikan tadi, masukkan dalam periuk.
  • Kisar kepala ikan dan sirip (b) dengan air rebusan ikan, TAPISKAN ke dalam periuk.
  • Bahagian (a) ikan pula dibuang.
  • Tambahkan garam, asam keping dan juga air secukupnya, masak hingga hilang bau cili.
  • Tambahkan daun kesom dan juga bunga kantan.
Laksa
  • Rendam laksa semalaman. Esok nak makan, malam ni boleh rendam.
  • Didihkan air, basuh laksa tadi, lepas air mendidih masukkan laksa, tutup periuk, biarkan mendidih selama 10 minit camtu. Tutup api, biarkan laksa dalam periuk sehingga laksa kembang dan air dalam periuk kering meresap dalam laksa.
  • Toskan laksa dengan air sejuk. 
Bahan Hiasan

Dah siap semua, termasuk bahan hiasan bolehla makan laksa nya. Saya suka sangat makan dengan kicap manis..hehe

Kuah laksa ni seeloknya kalau esok nak makan malam ni buat dah supaya rasanya sebati dan ada umphh! :)

Kalau nak makan untuk family kecil, pandai2 la bahagi ye..bonda pesan untuk 1 bungkus laksa, 1/2kg ikan dah cukup...ikan pulak ikan sardin ke mata besar ke ye, jangan bantai ikan kembung pulak..hehehe





No comments:

Post a Comment