Thursday, 31 December 2015

Cekodok Pisang

Salam dan Hi Semua...

Pagi ini kami bersarapan ringan-ringan dan mudah je. Cekodok pisang orang utara panggil.

CEKODOK PISANG 

 
Cekodok Pisang


Bahan-bahan:
8 biji pisang emas ~  440g
3 sudu besar gula
1 1/2 cawan tepung gandum
1/4 cawan air
1 sudu kecil garam


  • Lenyek pisang bersama gula.
  • Bancuh garam dengan air
  • Masukkan tepung, gaul rata.
  • Tuangkan bancuhan garam sedikit demi sedikit hingga kepekatan yang diingini. Ada orang suka makan yang sedikit keras, ada yang sebaliknya.
  • Panaskan minyak, guna minyak banyak ye.
  • Jemput dengan hujung jari, masukkan adunan ke dalam minyak, goreng hingga masak. Dalam masa yang sama gunakan sudip dan bulat2 kan cucur semasa mengacau. 

No comments:

Post a Comment