Thursday 21 January 2016

Pizza lagi...

Salam dan Hi Semua...

Berpizza lagi saya harini..Masih mencari pizza yang kena dengan selera kami suami isteri..Ok hari ini mencuba resepi dari Dayang Jack

PIZZA Homemade 



Bahan-bahan:

Pizza base 1:
2 sudu kecil yis mauripan segera
160ml air suam
2 cawan tepung gandum
2 sudu besar susu tepung
1 sudu besar gula halus
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu besar bread softener 
1 sudu besar olive oil atau mentega cair
  1.  Rendam yis bersama air suam selama 10 minit. (Yis yang baik akan mengeluarkan buih).
  2. Dalam mangkuk atau bekas lain, campurkan kesemua bahan selebihnya dan gaul/ ramas dengan hanya menggunakan jari. Kemudian, buatkan lubang di tengah-tengahnya dan tuangkan yis tadi perlahan-lahan. Uli sehingga menjadi doh yang elastik.
  3. Simpan doh dalam bekas agak besar, tutup rapat dengan kain lembab. Rehatkan doh selama 45 - 50 minit.
  4. Panaskan oven pada suhu 180C. Sediakan pan pizza. Lengserkan dengan sedikit olive oil.
  5. Keluarkan doh. Tumbuk-tumbuk doh untuk keluarkan angin. Letakkan doh di dalam pan dengan hanya menekan dengan tapak tangan. Tidak perlu dicanai, tapi kalau nak boleh juga. Ratakan doh hingga padat.
  6.  Cucuk permukaan doh dengan garfu dan sapukan olive oil di tepi-tepi doh dengan gunakan berus pastri (supaya cantik dan berkilat setelah masak). Biarkan ia rehat lebih kurang 10 minit.
  7. Bakar doh selama 7 - 10 minit. Keluarkan dari oven.
  8. Ratakan dengan sos tomato, mayonis dan bahan-bahan topping yang lain. Tuangkan sos keju dan taburkan keju parut.
  9. Bakar selama 20 minit atau hingga keperangan.
Pizza base 2:
2 cawan tepung roti
2 sudu kecil yis mauripan
1 sudu kecil garam galus
1 sudu besar gula
2 sudu besar marjerin
1 sudu besar susu tepung
90ml air suam
70ml susu segar
  1.  Satukan kesemua bahan (kecuali susu segar dan air) dalam 1 bekas besar dan gaulkan rata. 
  2. Kemudian tuangkan susu segar dan air. Uli hingga menjadi doh yang elastik.
  3. Rehatkan doh (tutup dengan kain lembab) selama 1 jam.
  4. Panaskan oven pada suhu 180C. Tumbuh doh tadi untuk keluarkan angin. 
  5. Lengserkan pan pizza dengan olive oil, canaikan doh ke atas pan tadi, ratakan dan cucuk-cucuk dengan garfu.
  6. Bakar selama 5 minit. Keluarkan.
  7. Sapukan sos tomato dan mayonis serata permukaan pizza, diikuti topping. Kemudian tuangkan sos keju di atasnya dan taburkan keju parut dan oregano. 
  8. Bakar selama 20 minit atau hingga keperangan.
Bahan topping/ filling: (2 large pizza)
400g daging cincang - sy guna 300g je
3 ulas bawang putih  (dicincang)
1 labu bawang besar  (didadu kecil)
1/2 botol sos spagetti lada hitam @ lain-lain - sy guna 5 sudu besar sos preggo tradisional
sedikit garam dan gula
3 sudu besar mentega - sy guna 2 sudu besar je
  1. Panaskan mentega di dalam kuali. Tumis bawang besar dan bawang putih sampai perang.
  2. Masukkan daging cincang dan kacau rata. Biarkan ia kering seketika.
  3. Kemudian masukkan bahan selebihnya. Kacau hingga pekat atau kering.
  4. Step ni sy tambah, saya sendengkan kuali, biarkan minyak lebihan turun, ambil daging je.
Bahan sos keju 
1 sudu besar mentega
1 1/2 cawan susu segar
100g cream cheese
1 sudu besar tepung gandum (dibancuh dengan sedikit air)
sedikit lada sulah
sedikit gula dan garam
  1. Cairkan mentega di dalam periuk/ saucepan. 
  2. Masukkan susus dan  krim keju. Kacau hingga kejuu hancur.
  3. Masukkan bancuhan tepung gandum, lada, gula dan garam.
  4. Kacau hingga pekat.
 **jika tak nak menggunakan sos keju, boleh je skip, ok. Tapi kalau letak, lagilah makan bertambah-tambah. Enak bangat!!**

Bahan topping lain:
sedikit oregano kering
hirisan nenas
hirisan sosej
hirisan bawang besar
hirisan capsicum
lain-lain ikut suka  

Nota untuk diri sendiri:

** saya pilih pizza base 2, 1 adunan doh saya buat untuk 1 pan pizza saiz 9", roti tu gebu, mungkin boleh buat 2 adunan kot untuk lebih crispy**

**adunan topping pizza dan juga sos keju boleh buat 2 pan pizza 9"**

** keju parut saya guna perfect italiano pizza plus - keju ni sangat sedap berbanding emborg pizza topping yang saya cuba sebelum ni**





No comments:

Post a Comment