Wednesday, 27 January 2016

Chicken Chop Black Pepper Sauce

Salam dan Hi Semua..

Ok. Hari ni tekak teringin nak makan western. Ni ngengada lepas balik dari makan kat Puncak Mutiara Cafe Kg Pelek baru-baru ni la. Hehe. Ayam pon dah beli siap yang boneless. Barang dah ada, boleh la buat chicken chop digandingkan dengan sos lada hitam, coleslaw dan pototo wedges.

CHICKEN CHOP with BLACK PEPPER SAUCE

Chicken Chop


A. Chicken Chop
resepi dicuba dari namee roslan

Bahan-bahan:
3 keping ayam boneless
2 biji telur
1/2 sudu besar lada hitam serbuk
1/2 sudu besar lada putih serbuk
tepung beras secukupnya
bread crumbs secukupnya - saya guna brand Meriah perisa cajun spice
  • Tumbuk ayam guna lesung batu untuk lebarkan dan nipiskan sikit ayam.
  • 2 biji telur disatukan dengan lada hitam dan putih.
  • Celupkan ayam ke dalam bancuhan telur, kemudian celup pula ke dalam tepung beras biar salut rata, kemudian celup semula dalam bancuhan telur. Dan last sekali celup ke dalam bread crumbs sampai bersalut rata.
  • Goreng deep fry.
  • Celup seketul goreng, celup lagi seketul goreng dan seterusnya. 
B. Sos Black Pepper
resepi dicuba dari Lina Pg

Bahan-bahan:
2 sudu besar mentega
1 biji bawang holland - didadu
2 sudu besar serbuk lada hitam kasar
4 sudu besar tepung gandum
3 cawan air atau lebih
1 kiub ayam
4 sudu besar sos lada hitam
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis (untuk gelapkan sos)
sedikit oregano
  • Cairkan mentega. Tumis bawang holland hingga layu dan wangi.
  • Masukkan lada hitam kasar tadi, tumis sekejap.
  • Masukkan tepung gandum ( x perlu bancuh dengan air). Kacau selalu supaya tak bergentel.
  • Masukkan air, kacau sebati (guna hand whisk lagi mudah). Masukkan kiub ayam.
  • Masukkan sos lada hitam, sos tiram, kicap. Kacau sebati. Jika pekat tambahkan air.
  • Masukkan oregano. Renehkan sebentar.
  • Sesuaikan rasa.
C. Coleslaw

Untuk coleslaw boleh lihat resipi di SINI.

D. Potato wedges
Resepi dicuba dari Dari dapur Madiha
 
Bahan-bahan:
6 biji kentang russet (sebaiknya) - saya guna kentang biasa
1 1/4 cawan tepung beras
1/4 cawan tepung jagung
3/4 cawan + 2-3 sudu air (kalau suka cair boleh tambah sehingga 1 cawan air)
1 biji telur gred A
1 sudu besar rempah kari ayam/ daging - saya guna kari ikan
1 sudu kecil serbuk kunyit
1/2 sudu kecil serbuk jintan manis
1/2 sudu kecil serbuk pati ayam
garam secukupnya
minyak menggoreng secukupnya
  •  Cuci kulit ubi hingga bersih dgn gunakan span. Rebus setengah masak. cara uji: cucuk dengan garfu, jika kentang tersodok kira-kira suku kedalaman kentang, dah boleh angkat. Sejukkan kentang. Potong kepada 8 bahagian (kalau kecil 6 bahagian).
  • Campurkan semua tepung dan bahan kering dalam 1 bekas, kacau sebati. Campurkan air dan telur, gaul sebati.
  • Panaskan minyak, celup kentang dalam adunan tepung, goreng deep fry hingga garing kekuningan.
  • Angkat dan toskan.
**abaikan wedges saya di atas, mungkin bancuhan tepung saya pekat sampai wedges saya dah rupa pisang goreng..hehe**

No comments:

Post a Comment