Monday 18 January 2016

Homemade Sushi

Salam dan Hi Semua...

Hari ini hajat nak buat sendiri sushi akhirnya kesampaian..hehe..Alhamdulillah.

HOMEMADE SUSHI 



Meh cari dulu barang-barang yang diperlukan:
  • cuka sushi
  • kicap masin
  • seeweed 
  • kicap manis
  • acuan sushi - nigiri sushi mold
  • square frying pan
  • bamboo roll
  • wasabi
  • beras sumo





Acuan sushi dan square frying pan boleh cari kat daiso. Ada banyak jenis. Saya guna 1 jenis je.

Lain2 barang di atas boleh cari kat jusco. Cuka, seeweed, kicap masin dan bamboo roll dijual siap dalam 1 pack harga ~ RM28

Kicap manis dijual berasingan, boleh cari di bahagian yang jual sushi siap tu. Harga belasan.

Wasabi dijual berasingan, 1 tiub 90g  harga ~ RM13

Beras sumo di bahagian beras 1kg RM9.90.


Bahan-bahan lain yang diperlukan:

2 pot beras sumo - boleh makan dalam 4 orang. Ikut arahan memasak di belakang pembungkus. Saya masak 1 pot beras = 2 pot air. Masak dalam rice cooker @ boleh juga kukus. Lepas bertukar ke keep warm, tunggu kejap, ratakan nasi atas dulang, tuang ~ 5 sudu besar cuka, gaul rata, biarkan nasi sejuk.

Udang - dibuat udang tempura. Resepi di SINI.

1 ketul ikan dari tin sardin - masak dulu kemudian lenyek dan gaul dengan mayonis

Jejari ketam - rebus dulu, sebahagian di belah dua memanjang, sebahagian di cincang dan digaul dengan mayonis

1 batang timun jepun - dihiris memanjang

2 biji telur - dicampurkan dengan sedikit kicap masin, kacau rata (bukan pukul), digoreng dengan square frying pan. Buat lapisan nipis, gulung. Buat lapisan ke2, gulung dari telur yang dah siap gulung tadi. Buat sampai cukup tebal

1 biji telur - direbus, lenyek dan gaul dengan mayonis

Telur ikan - beli di jusco bahagian sushi siap

Ayam - di marinate digoreng @ bakar, kemudian hiris nipis @ cincang - saya tak letak

Salmon - pon boleh beli di jusco bahagian sushi siap, salmon ni dalam potongan yang sesuai untuk buat sushi, x beli guna yg sedia ada di rumah je. Patut makan mentah, tapi sy marinate dengan kicap masin dan kukus.

**kalau tengok balik bahan-bahan atas ni, sushi ni boleh sesuka hati je nak letak apa...hehe..ikut la kreativiti**

**sediakan 1 bekas berisi cuka, sentiasa basahkan tangan dengan cuka masa ambil nasi untuk di ratakan atas bamboo roll dan juga masa ambil nasi untuk di isi dalam acuan **


Dah siap. Boleh la dimakan bersama kicap manis dan wasabi. :)

No comments:

Post a Comment