Saturday, 26 November 2016

Butter Lemon Cheese Cake

Salam dan Hi Semua...

Hari ni setelah mendapat perkabaran ada sepupu nak datang rumah, apa lagi godek resepi dalam simpanan untuk dicuba dan dihidang kepada tetamu. Hihi. Jumpa la resipi lemon cheese butter cake ni. Resipi dicuba dari facebook Noy Yullan. Terima kasih tuan resipi.

Sebenarnya dah lama nak cuba buat tapi mengenangkan kami tinggal berdua ja, kembung jugak nak habiskan 1 biji kek. Hihi. Dah ada tetamu nak datang ni, boleh la merasa beramai-ramai. Kek ni kalau simpan di suhu bilik bertahan dalam 3 hari je.

BUTTER LEMON CHEESECAKE


Bahan-bahan:

225g tepung gandum
1 1/2 st baking powder
200g pure butter atau lepa susu
180g krim keju
150g gula pasir
5 biji telur gred A atau B
1/2 st parutan kulit lemon
1 st jus lemon



Cara-cara:

  • Satukan butter, krim keju dan gula dalam mixing bowl, putar pada kelajuan perlahan supaya semua bahan bersatu. Tambahkan kelajuan, pukul hingga adunan kembang dan bertukar menjadi putih pucat.
  • Sekiranya ada bahan-bahan yang menempel tepi mangkuk, stopkan mixer sekejap, kikis dengan spatula supaya semua bahan dipukul sempurna.
  • Masukkan telur satu persatu ke dalam adunan. 
  • Masukkan lemon zest dan jus lemon. Masa parut kulit lemo tu parut bahagian kuning sahaja ya. Kalau parut bahagian putih nanti pahit. Jus lemon wajib tapis bijinya.
  • Pukul adunan hingga kembang gebu dan rata.
  • Perlahankan mixer, masukkan tepung yang telah diayak bersama baking powder sedikit sedikit. Putar sekadar sebati sahaja. Kemudian off mixer, gunakan spatula sodok bahagian bawah adunan dan kaup balik 2-3 kali untuk pastikan tiada ketulan tepung di bawah adunan. Jangan overmix. Sekadar sebati sahaja.
  • Sediakan loyang 8 x 8 yang telah digris sekeliling dengan butter dan dimasukkan tepung supaya kek mudah dikeluarkan.
  • Tuangkan adunan ke dalam loyang. Hentakkan loyang beberapa kali untuk buang udara dalam kek supaya kek naik cantik dan rata.
  • Bakar pada suhu 170 degree (lain oven lain suhu, kenali oven masing-masing) selama 30 minit atau sehingga masak. Bila dah cukup 30 minit, cucuk tengah kek dengan lidi, jika lidi keluar bersih, maknanya kek dah masak. Oven tadi panaskan 15 minit awal sebelum masuk loyang berisi adunan.
  • Keluarkan terus kek dari loyang supaya kek tidak berpeluh dalam loyang.
  • Kek ni sedap dimakan panas-panas. Kalau nak ambil gambar dengan potongan yang kemas potong kek bila kek dah betul sejuk. Nak lagi kemas, masukkan seejap dalam 15 minit dalam chiller. Bila nak makan panas-panas, masukkan kek dalam microwave selama 10-20 saat.

No comments:

Post a Comment