Salam dan Hi Semua..
Hari ini untuk lunch saya cuba masak butter prawn basah. Tak puas makan seafood di Sabah baru-baru ini (entry cuti-cuti Malaysia Sabah pon tak berkesempatan lagi tulis..huhu..T_T). Lagipon kami ada bawa balik seafood Sabah. Beli udangnya 1 kg. RM40 ye 1 kilo. besar dan murah. Besar sgt udang ni saya buat separuh je dulu. Resepi dirujuk dari blog My Life and My World, tapi ada ditokok tambah sesedap mulut. Hihi.
SALTED BUTTER PRAWN TERLAJAK SEDAP
Bahan-bahan:
500g udang saiz bapak besar - dibersihkan dan buang misai 2 urat dia
2 biji telur masin - direbus dan ambil kuningnya (hancurkan dengan garfu)
125g butter
150ml susu cair - saya guna susu full krim
3 pelepah daun kari
3 ulas bawang putih - dicincang halus
10 tangkai cili padi - diketuk
1 keping cheddar cheese - saya tambah
sedikit minyak
gula secukup rasa
- panaskan minyak dan cairkan 1/5 daripada sukatan butter, masukkan udang, masak sekejap je hingga udang bertukar warna. Ketepikan.
- Tambahkan baki butter, tumis bawang putih, daun kari dan cili padi hingga harum, tuangkan susu.
- Masukkan telur masin yang telah dilenyek tadi, gaul rata.
- Tambahkan cheese, masak hingga pekat sikit.
- Masukkan udang, gaul rata.
- Tambah sedikit gula untuk balancekan rasa, kacau rata dan hidangkan. Jangan masak lama ye butter cepat hangit bila memekat.
No comments:
Post a Comment