Salam dah Hi Semua...
Pagi tadi saya masak lauk yang sedikit berlainan untuk lunch box en suami. First time masak terung. Kan resipi pertama berkenaan terung adalah terung bakar sambal air asam dicuba dari blog Mummsayf.
Tanpa buang masa meh la kita semak resipi.
TERUNG BAKAR SAMBAL AIR ASAM
Bahan-bahan:
Terung bakar
1 biji terung panjang - saya belah memanjang dan tiap satu bahagian potong 3
garam
lada hitam
minyak zaitun
-cuci terung dan potong ikut suka. Dengan pantas lumurkan garam lada hitam dan minyak zaitun. jangan biar lama nanti dia kehitaman.
-lepas seketika, panaskan kuali non stick, dan bakar terung hingga masak. ketepikan.
Sambal air asam
1 ulas bawang besar - dipotong dadu
2 biji cili merah*
6 biji cili padi* - saya tambah
1 inci belacan*
air asam pekat
garam
gula
-Tumbuk bahan bertanda *
-dalam kuali sama, panaskan minyak. Tumis bawang besar serta bahan bertanda*.
- selepas itu masukkan air asam pekat dan perisakan dengan garam dan gula scukupnya.
- tuangkan sambal di atas terung yang dibakar tadi.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment