Monday, 12 December 2016

Tom Yam Campur

Salam dan Hi Semua...

Tengahari tadi saya cuba resipi baru yang dikongsikan oleh page Resepi Sedap. Katanya resipi asal dari Chef Wan Luqman. Sedap rasa tom yam nya, habis licin tak bersisa kami sekeluarga makan. Alhamdulillah. Tapi oleh sebab ada barang yang takde di rumah, jadi saya ada olah sedikit resipi asal. Saya campur daging ayam dan udang. Jom semak!

TOM YAM SEDAP



Bahan-bahan:
1 labu bawang besar - saya guna 2 labu bawang holland
3 cawan air - saya 4 cawan air
1 batang serai - dititik
4 helai daun limau purut
4 hiris lengkuas
daging - dihiris nipis
isi ayam - dihiris dadu
udang
1 batang lobak - hiris nipis
2 batang celeri - hiris serong
bunga kobis - hiris nipis
5 sudu besar pes tomyam
1 kiub pati tomyam knorr
1 sudu besar gula
1 sudu besar sos ikan
15 tangkai cili padi - resipi asal guna cili flakes
2 senduk kecil santan
sedikit perahan limau nipis - saya tambah
garam secukup rasa

Cara-cara:
1. Panaskan minyak zaitun (saya guna minyak masak biasa ja). Tumis bawang hingga layu dan naik bau, masukkan air bersama daun limau purut, serai, lengkuas dan daging.
2. Biarkan mendidih seketika supaya daging separa empuk.
3. Masukkan pes tomyam, kiub tomyam, sos ikan dan juga gula.
4. Masukkan ayam, lobak, bunga kobis dan juga celeri. Biarkan lobak empuk seketika.
5. Tambahkan udang, santan, perahan limau dan garam.
6. Tambahkan cili padi.Biarkan mereneh kejap.
7. Tutup api, masukkan daun ketumbar.




No comments:

Post a Comment