Monday 12 December 2016

Kepak Ayam Panggang Bermadu

Salam dan Hi Semua..

Menu tambahan makan malam kami. Resipi dicuba dari Mama G Food Industries

KEPAK AYAM PANGGANG BERMADU



Bahan2:

10 kepak ayam - dipotong drummet menjadi 20 bahagian
garam dan lada hitam secukupnya
sedikit air
- cucuk ayam dengan garfu
- masukkan ayam ke dalam periuk berisi air. Tambah garam dan lada hitam. Panaskan selama lebih kurang 10 minit. Toskan.
~ tujuan: supaya bahagian dalam ayam masak dan menambah rasa pada bahagian dalam ayam supaya lebih juicy dan berperisa

6 ulas bawnag putih - tumbuk halus
1/2 inci halia - tumbuk halus
3 sb madu
3 sb sos cili
3 sb sos tiram
2 sb sos ikan
6 sb kicap manis
2 sb serbuk cili
-masukkan kesemua bahan di atas dan gaul rata. Masukkan ayam dan gaul rata.

-Tuangkan ke dalam kuali leper atau non stick, panaskan dengan api sederhana supaya kepak ayam menyerap semua rasa.
- Panaskan hingga kuah pekat seakan karamel.
- Kemudian, susun ayam atas dulang beralas baking paper, bakar dalam oven pada suhu 190 selama 20 minit (terbalikkan selepas 10 minit). Masa ni kepak ayam akan jadi crispy di luar juicy di dalam.


No comments:

Post a Comment