Hari ni saya cuba buat kek butter klasik menggunakan pure butter. Kek ni berasal dari zaman dulu-dulu lagi menggunakan bahan-bahan asas sahaja tapi kesedapannya memang tak dapat dilupakan. Lagi-lagi bila guna pure butter, wangi semerbak. Sebenarnya dari zaman kecil-kecil dulu lagi setiap kali nak raya, pasti bonda buatkan 2-3 biji untuk di bawa pulang ke rumah tok wan. Sekejap je habis dikerjakan anak-anak sedara. Hari ni resipi dicuba dari blog Suka Suki. Siap kek ni saya berikan sedikit pada jiran, membalas laksa ke kuew tiaw tomyam. Lupa dah, tu la perap lama sangat. Sori ye kak..hihi. Sebahagian lagi saya bawa balik kampung...
KEK BUTTER KLASIK
Bahan-bahan:
5 biji telur size A
180g gula kastor
200g tepung kek @ tepung naik sendiri
*kalau guna tepung gandum tambahkan 3/4 sudu baking powder*
250g salted butter
1/2 sudu esen vanila
- Lengserkan loyang 8" dengan butter, alaskan dengan baking paper.
- Panaskan oven pada suhu 170 degree selama 15 minit.
- Pukul butter dan gula dengan mixer. Mulakan dengan kelajuan rendah, dah sebati naikkan kelajuan hingga butter betul-betul sebati dengan gula.
- Perlahankan mixer, masukkan telur satu persatu sambil terus diputar. Tambahkan kelajuan, putar hingga adunan sebati.
- Masukkan esen vanila dan pukul lagi.
- Dengan menguunakan spatula, kaup balik tepung ke dalam adunan hingga sebati. masa ni kalau nak boleh tambah choc chip ke kismis ke.
- Boleh terus tuang dalam loyang.
- Saya bahagi adunan kepada 2 bahagian. 1 bahagian ditambah 1 sudu besar serbuk koko.
- Tuangkan ke dalam loyang secara berselang seli bahagian adunan putih dan adunan koko.
- Bakar pada suhu 170 degree selama 50 minit atau sehingga masak.
No comments:
Post a Comment