Tuesday 20 October 2015

Donut Kentang Gebu dan Sedap

Salam dan Hi Semua...

Sarapan kami pagi ini adalah donut kentang. Setelah membelek di sana sini, saya memilih untuk mencuba resepi dari Masam Manis. Memang tidak mengewakan. Berebut makan kami satu keluarga. Tak cukup! Haha.. Sedap..Gebu...Lembut..sampai petang.. Saya memang sangat suka donut. Pernah cuba buat sendiri sekali sebelum ini menggunakan resepi lain tapi hasil tak memuaskan. Semenjak tu, tak berani mencuba lagi. Yang ini, pasti akan di ulang lagi.

DONUT KENTANG SEDAP GILER

Donut Kentang


Bahan-bahan:

1 biji kentang - dikukus @ direbus (tanpa dibuang kulit, nanti ia serap air banyak), kemudian kupas kulit dan lenyek halus
250g tepung gandum @ tepung high protein @ tepung roti
1 biji telur
1/2 sudu teh garam
2 sudu besar susu tepung
70ml air ais - saya guna air dari peti ais
1 1/2 sudu besar shortening @ margerin @ butter
2 sudu besar gula halus
1 sudu teh baking powder
1 3/4 sudu teh yis segera
gula kastor untuk disalut pada donut

Cara-cara:
  1. Satukan tepung yang diayak ke dalam bekas bersama gula, susu tepung, baking powder dan yis. Gaul rata.
  2. Masukkan kentang lenyek. Ratakan.
  3. Dalam bekas lain, satukan garam dan telur, kocok sebentar.
  4. Masukkan telur ke dalam adunan tepung. Kacau rata.
  5. Tuangkan air ais sedikit demi sedikit hingga adunan sebati dan kental.
  6. Masukkan shortening dan uli hingga adunan lembut dan elastik. Boleh masukkan doh ke dalam plastik bag dan ramas-ramas doh selama 10 - 20 minit hingga doh jadi elastik dan tak melekat di tangan.
  7. Tutup doh dengan kain @ plastik wrap dan simpan di tempat yang hangat hingga adunan naik 2 kali ganda. Anggaran masa 30 minit. Anda boleh letak dalam almari atau letak dalam oven untuk memberikan rasa hangat pada doh. Pastikan oven tidak di on.
  8. Tumbuk doh untuk mengeluarkan angin.
  9. Bulat-bulatkan doh anggaran 20g setiap satu (saya buat besar-besar dalam 40g satu..dapat dalam ~ 15 biji).
  10. Susun dalam loyang yang ditabur sedikit tepung supaya tak melekat.
  11. Tekan doh supaya leper.
  12. Buatkan bulatan di tengah doh dengan acuan bentuk bulat.
  13. Biarkan 5 minit sebelum menggoreng. Jangan biarkan doh naik sangat nanti lubangnya tertutup dan jadi lembut sangat sampai susah untuk menggoreng.
  14. Sementara itu,panaskan minyak, jangan terlalu panas (cepat hangus di luar tapi dalam belum masak) dan jangan pula tak panas (donut akan serap minyak).
  15. Balik-balikkan donut supaya dapat bentuknya yang cantik dan warna sekata.
  16. Angkat setelah kuning keemasan.
  17. Untuk taburkan gula, letak gula ketika donut masih panas, jika dah sejuk gula tak melekat pada donut.
  18. Kaedah mudah letak gula, masukkan gula dalam bag plastik, masukkan donut. Kembungkan palstik dan goncang-goncang supaya gula melekat pada donut.

No comments:

Post a Comment