Sambal tokok. Saya x pasti ramai yg pernah dengar ke tak. pertama kali saya kenal masakan ini melalui sahabat saya ketika masa uni dulu. Kira macam jatuh cinta pandang pertama pada masakan ni. Sekali rasa memang nak lagi. Menurut sahabat saya menu ini berasal dari negeri sembilan. Memang kena la. Negeri sembilan punya masakan memang banyak guna cili padi. Saya yang memang sukakan pedas sangat menggemari masakan ini. Selain sedap di makan dengan nasi panas, saya suka makan dengan roti gardenia. Saya kalau jumpa sambal ni, 1 bungkus roti bonanza tu boleh habis 1 hari sorang. Kalau makan roti dgn benda lain, sampai luput la roti tu makan separuh x sampai. Terima kasih Anis bagi saya rasa. anis ni tiap kali buat mesti dia tapau untuk kami roomate dia. Saya balik buat sendiri dan sekarang family saya pon suka. Awas jangan makan selalu ye..pedas yg amat. Hehe
SAMBAL TOKOK
Sambal Tokok |
Bahan2:
100g ikan bilis - dibelah 2
2 ulas bawang besar*
30 biji cili padi*
1 @ 2 biji limau nipis @ kasturi - diperah airnya
garam secukup rasa - selalu sy x tambah dah
- Goreng ikan bilis sehingga garing, tos minyak.
- Tumbuk separa hancur ikan bilis tadi.
- Kisar bahan bertanda *
- Dengan menggunakan minyak goreng bilis tadi (boleh adjust kalau nak kurang minyak), tumiskan bahan kisar hingga pecah minyak.
- Masukkan ikan bilis yg telah ditumbuk tadi, tambahkan air limau, masak hingga sedikit kering.
- Sedia di makan.
XOXO
No comments:
Post a Comment