CUCUR GELANG
Cucur Gelang |
Bahan2: (dpt dlm 20 biji kuih)
3 biji (~475g) ubi keledek putih - dibuang kulit dan dipotong kecil
1 cawan tepung gandum
1 senduk gula pasir
1/2 cawan air
garam secukup rasa
- Rebus ubi dalam air anggaran ubi tenggelam hingga empuk (15-20 minit), dah nak empuk masukkan garam, toskan.
- Lenyek ubi ms tgh panas2.
- Selepas ubi sejuk, masukkan tepung, gaul rata smpai jd macam doh
- Bahagikan kepada beberapa bulatan kecil (dlm 30g) setiap satu, gentel memanjang dan sambung di kedua hujung.
- Panaskan minyak, goreng deep fry hingga kuih timbul dan kuning keemasan sambil dikalih2 kan supaya gorengan sekata.
- Biarkan kuih sejuk.
- Cairkan gula dan air dalam kuali hingga pekat berbuih.
- Masukkan kuih, gaul rata ngn gula, tutup api.
No comments:
Post a Comment