Friday, 3 April 2015

Cucur Gelang @ keria Bonda

Salam dan Hi Semua...

CUCUR GELANG

Cucur Gelang


Bahan2: (dpt dlm 20 biji kuih)

3 biji (~475g) ubi keledek putih - dibuang kulit dan dipotong kecil
1 cawan tepung gandum
1 senduk gula pasir
1/2 cawan air
garam secukup rasa


  • Rebus ubi dalam air anggaran ubi tenggelam hingga empuk (15-20 minit), dah nak empuk masukkan garam, toskan.
  • Lenyek ubi ms tgh panas2.
  • Selepas ubi sejuk, masukkan tepung, gaul rata smpai jd macam doh
  • Bahagikan kepada beberapa bulatan kecil (dlm 30g) setiap satu, gentel memanjang dan sambung di kedua hujung.
  • Panaskan minyak, goreng deep fry hingga kuih timbul dan kuning keemasan sambil dikalih2 kan supaya gorengan sekata.
  • Biarkan kuih sejuk.
  • Cairkan gula dan air dalam kuali hingga pekat berbuih.
  • Masukkan kuih, gaul rata ngn gula, tutup api.
XOXO



No comments:

Post a Comment