Monday 18 July 2016

Mihun Sup Tulang Bonda

Salam dan Hi Semua..

Menu kesukaan saya, mihun sup tulang bonda. Semestinya.Saya suka makan mihun sup ni dengan sos tomato. Tapi saya buatkan juga kuah kicap untuk en suami..:)

MIHUN SUP TULANG BONDA 



Bahan-bahan: (untuk 6-8 orang)

Sup:
1kg tulang
1/2 kg daging - dihiris kecil
1 bungkus sup bunjut adabi
1 inci halia - dihiris
2 ulas bawang merah - hiris
1 ulas bawang putih - hiris
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
4 tangkai bunga cengkih
3 biji pelaga
3 biji badam*
1 st kaskas*
1 sb lada hitam kasar
1 sb kicap manis
serbuk perencah sup adabi
garam, aji secukupnya

- Rendam bahan* dalam air panas, bila kulit badam dah lembut buangkan kulitnya, hancurkan kaskas dan badam, tapis airnya.
- Rebus tulang, daging, sup bunjut, halia dan sedikit garam dalam 1/2 periuk air guna pressure cooker selama 30 minit.
- Dah empuk, masukkan bahan-bahan lain, perisakan secukupnya.

Mihun:
1 bungkus (400g) mihun jasmine

-Rendam dalam air selama 30 minit - 1 jam
- Celur dalam air mendidih selama 2 minit
- Toskan

Kuah kicap:
30 biji cili padi
2 ulas bawang puitih
kicap manis secukupnya
1sb gula

-Kisar semua bahan.

Hiasan:
Daun sup daun bawang
Bawang goreng
Fish cake- goreng dahulu, hiris nipis

No comments:

Post a Comment