Salam dan Hi Semua..
Menu kesukaan saya, mihun sup tulang bonda. Semestinya.Saya suka makan mihun sup ni dengan sos tomato. Tapi saya buatkan juga kuah kicap untuk en suami..:)
MIHUN SUP TULANG BONDA
Bahan-bahan: (untuk 6-8 orang)
Sup:
1kg tulang
1/2 kg daging - dihiris kecil
1 bungkus sup bunjut adabi
1 inci halia - dihiris
2 ulas bawang merah - hiris
1 ulas bawang putih - hiris
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
4 tangkai bunga cengkih
3 biji pelaga
3 biji badam*
1 st kaskas*
1 sb lada hitam kasar
1 sb kicap manis
serbuk perencah sup adabi
garam, aji secukupnya
- Rendam bahan* dalam air panas, bila kulit badam dah lembut buangkan kulitnya, hancurkan kaskas dan badam, tapis airnya.
- Rebus tulang, daging, sup bunjut, halia dan sedikit garam dalam 1/2 periuk air guna pressure cooker selama 30 minit.
- Dah empuk, masukkan bahan-bahan lain, perisakan secukupnya.
Mihun:
1 bungkus (400g) mihun jasmine
-Rendam dalam air selama 30 minit - 1 jam
- Celur dalam air mendidih selama 2 minit
- Toskan
Kuah kicap:
30 biji cili padi
2 ulas bawang puitih
kicap manis secukupnya
1sb gula
-Kisar semua bahan.
Hiasan:
Daun sup daun bawang
Bawang goreng
Fish cake- goreng dahulu, hiris nipis
Monday, 18 July 2016
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment