Sunday, 7 February 2016

Donut

Salam dan Hi Semua..

Pagi ni saya buatkan donut untuk sarapan kami suami isteri. Resepi dicuba dari blog Masam Manis. Resepi ni berbeza dengan resepi donut saya cuba sebelum ini. Saja suka-suka cuba resepi lain pulak.. Hihi. Katanya sumber asal resepi ini adalah dari Chef Asma.

DONUT

DONUT


Bahan-bahan:
500g tepung roti / tepung high protein / tepung gandum (sebaiknya tepung roti)
1 sudu besar bread softener ( optional)
2 sudu besar susu tepung
60g gula halus
1/2 sudu kecil garam
200ml air sejuk dari peti ais
2 biji telur
1 sudu besar susu pekat manis
60g mentega
10g atau 1 paket mauripan

minyak menggoreng terendam
gula kastor atau gula aising untuk menyalut donut
  • Saya gunakan bread maker untuk sediakan donut ini.
  • Masukkan kesemua bahan seperti arahan ke dalam BM (kecuali minyak dan gula salut donut), set pada doh, lepas 1 jam 30 minit siap.
  • Tumbuk doh untuk keluarkan angin.
  • Bulatkan dalam 40g setiap satu, dapat dalam 30 biji donut.
  • Rehatkan kejap dalam 10 minit dalam ruang yang sedikit hangat seperti dalam oven yang tak di on.
  • Tekan-tekan bagi penyet sikit, tebuk lubang tengah-tengah.
  • Panaskan minyak dan boleh goreng. (minyak jangan panas sangat sebab dia cepat hangus, tapi jangan tak cukup panas pulak nanti serap minyak).
  • Balik-balik kan donut supaya masak sekata.
  • Salutkan gula semasa masih panas:
    • letak gula dalam plastik beg
    • masukkan 2-3 ketul donut, goncang biar gula bersalut pada donut

No comments:

Post a Comment