Hari ini i masak udang butter. Udang memang sedia ada dalam peti, dah lama plan nak buat. Tapi tiap kali nak buat tak jadi buat dan buat masakan lain sebab risau tak jadi memandangkan baca blog orang ramai yang kata berkali-kali try baru jadi. Tapi hari ini memberanikan diri mencuba dah terinspirasi dari makan udang butter di Kuching baru-baru ini.
UDANG BUTTER
Resipi dicuba dari blog Azie Kitchen
Butter Prawn |
Bahan2:
Sarang Telur
2 biji kuning telur (saya guna 3 biji)
1 senduk butter/margerin
1 cawan minyak masak
- Pukul ringan telur.
- Panaskan butter bersama mintak dalam kuali.
- Setelah minyak betul-betul panas, dengan menggunakan senduk bulat (sebaiknya), pusing-pusingkan minyak dengan senduk laju-laju membentuk bulatan tanpa henti.
- Tuangkan kuning telur tadi, tuang tinggi sikit supaya telur jatuh ke dalam kuali dengan halus. Sambil tu, terus pusing minyak laju-laju dan tuang hingga telur habis. Pusing terus senduk sehingga telur masak bewarna keemasan.
- Setelah masak, tuangkan ke dalam penapis besi untuk toskan minyaknya.
- Ketepikan.
12 ekor udang saiz besar / sederhana
Sedikit garam
Sedikit lada sulah (saya gantikan dengan lada hitam berperisa)
Minyak untuk menggoreng
3 ulas bawang putih - dicincang*
6-8 batang cili padi - dihiris*
5 tangkai daun kari*
1/4 cawan susu cair/ susu segar
Sedikit butter/margerin untuk menumis
Sedikit serbuk lada hitam/lada putih -jika suka
garam secukup rasa
- Gaul garam dengan garam dan lada.
- Panaskan minyak dalam kuali, gorengkan udang sehingga berubah warna dan masak (jangan goreng terlalu lama - udang akan mengecut, keras dan tak cantik).
- Dalam kuali lain, panaskan butter, tumis bahan * sehingga naik bau dan garing.
- Tambahkan susu cair dan masak sebentar.
- Masukkan udang tadi, sedikit serbuka lada hitam/putih dan garam secukup rasa.
- Setelah semua bahan masak dan mesra, pindahkan ke dalam pinggan dan taburkan sarang telur/ floss yang kita buat tadi.
No comments:
Post a Comment