Wednesday 19 October 2016

Daging Goreng "Bawang Tumis"

Salam dan Hi Semua..

Hari ini merupakan hari ke3 en suami bawa bento ke tempat kerja. Sebelum ni pernah juga buatkan lunch box untuk dia tapi on off ikut dan. Harap kali ni berterusan lah. Seronok dia kata sebab tak perlu dah pikir nak keluar beli lauk apa semua kan. Kesian kat dia selalu tak berkesempatan lunch.

Dapat idea nak masak menu hari ini masa teman en suami jogging petang semalam. Dia jogging kita scroll fb cari resipi..hihihi. Tengok resipinya sangat simple dan semua bahan pun ada. Dan yang penting memang sangat sedap. Terima kasih tuan resipi FHA Selemak Santan.

Jom semak resipi!

DAGING GORENG BAWANG TUMIS



Bahan A
350g daging
1 st serbuk kunyit
garam secukupnya
1 st serbuk lada hitam
Air secukupnya

Bahan B
Minyak secukupnya
5-6 biji bawang besar dibelah 2 dan dihiris tebal - saya guna 2 biji bawang holland saiz besar
10-15 biji cili padi merah dihiris serong - saya guna hot chilis (scotch bonnet) yg dibeli dari maldives tempohari
10-15 biji cili padi hijau dihiris serong

Cara-cara:
  1. Daging dihiris nipis, gaul dengan serbuk kunyit dan garam. (saya biarkan 10 minit)
  2. Masukkan daging perap, lada hitam dan air (paras daging) ke dalam kuali. Rebus hingga daging lembut sepenuhnya. Guna daging batang pinang sekejap je lembutnya. Kira air rebusan hampir kering dah sedia untuk step seterusnya.
  3. Tuang sedikit minyak ke dalam kuali, goreng daging 1/3 garing. Ketepikan.
  4. Tambahkan minyak ke dalam kuali secukupnya untuk menggoreng bawang hingga layu dan terbit bau.
  5. Masukkan cili padi. Bila cili hampir layu baru masukkan daging . 
  6. Ratakan sebentar dan sedia dihidang.

No comments:

Post a Comment