Wednesday, 3 August 2016

Chocolate Brownies Kedut

Salam dah Hi Semua,

Hari ni teringin pulak nak makan benda manis. Penangan makan sepotong brownies yang dibeli adik ipar sabtu lepas la ni. Resipi dicuba dari sifu Azlita Masam Manis.

CHOCOLATE BROWNIES KEDUT 




Bahan-bahan (loyang 10" x 10")

400g coklat masakan/ coklat compound
150g unsalted butter
100g gula perang
100g gula castor
4 biji telur size A
1st esen vanila
100g tepung naik sendiri
30g serbuk koko

Oleh sebab sy xde loyang 10x10, saya adjust bahan untuk loyang 8" x 8":

256g beryls dark coklat
96g Anchor unsalted butter
64g gula perang
64g gula castor
1/2 st esen vanila
3 biji telur saiz B
64g tepung gandum
1/4 st baking powder
19g serbuk koko
60g callebaut choc - saya tambah untuk effect choc lava..sesuka hati je kan..lol


Cara-cara:
  • Panaskan oven pada suhu 160 degree selama 15 minit, api atas bawah.
  • Oles loyang dengan butter, alas dengan baking paper, oles lagi butter.
  • Coklat compound dipotong kecil, disatukan dengan butter dan cairkan secara double boil hingga keduanya larut. Gaul rata.
  • Dalam bekas lain, satukan gula kastor, gula perang, telur dan esen vanila. Gaul rata guna hand whisk sahaja.
  • Dalam bekas lain, ayak tepung, serbuk koko dan baking powder bersama.
  • Tuangkan adunan telur ke dalam adunan coklat dan butter, ratakan.
  • Masukkan campuran tepung dan serbuk koko sedikit-sedikit dan gaul rata.
  • Masukkan callebaut choc chip, gaul perlahan.
  • Tuangkan adunan ke dalam loyang.
  • Bakar selama 30 - 35 minit mengikut kepanasan oven masing- masing.
  • Bila dah masak, tutup oven, biarkan kek dalam oven dengan pintu oven direnggangkan sedikit selama 15 minit.
  • Bila dah sejuk, boleh potong dan hidangkan.
  • Boleh juga letak topping nutella dsb.

**ade dah effect choc lava tu, kena letak lebih banyak baru meriah** :)

No comments:

Post a Comment