Friday, 18 August 2017

Tom Yam Campur

Salam dan Hi Semua..

Amboi, bersawang da blog kami ni. Lamanya la tak update entry baru. Buka kadang-kadang untuk cari resepi lama je. So arini baru nak masukkan entry baru. Mari cuba resepi tomyam. Masak tomyam ni sebenarnya agak-agak je bahan-bahan yg kat bawah ni untuk dapat rasa masam pedas masin manis berlemak gitew.



TOM YAM CAMPUR

Bahan2:
300g isi ayam
10 ekor udang saiz besar
5 liter air
4 hiris lengkuas
3 rumpun akar ketumbar
2 batang serai - diketuk
2 1/2 sudu besar pes tomyam
2 sudu besar pes cili
8 helai daun limau purut
2 sudu besar sos ikan
1/2 biji lemon - diperah jus
5 tangkai daun ketumbar
1 biji tomato - belah baji 4
2 labu bawang holland - belah baji 4 bahagian tiap biji
10 tangkai cili padi - ketuk
1 biji lobak merah - hiris
1/4 bahagian bunga kobis - hiris
sedikit cendawan tiram
sedikit chili flakes
garam dan gula secukup rasa
susu pekat manis secukup rasa - bg rasa lemak

Cara-cara:

  1. Didihkan air bersama lengkuas, serai dan akar ketumbar.
  2. Masukkan isi ayam bersama pes tomyam, pes cili, sos ikan dan daun limau purut.
  3. Masukkan lobak, bunga kobis, daun ketumbar, cili padi, chili flakes, cendawan dan perahan jus lemon.
  4. Perasakan dengan gula garam dan susu pekat manis secukupnya.
  5. Tambahkan udang, bawang holland dan juga buah tomato.

No comments:

Post a Comment