Mana tak bersilat hari ni, selain buat ayam percik, saya buatkan pasembor juga untuk berbuka.
Pasembor Bonda |
KUAH KACANG BONDA
Bahan2:
4 ulas bawang merah - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
25 tangkai cili kering - dikisar
200g kacang tanah - digoreng tanpa minyak dan di kisar
1/2 biji kelapa - diperah santan
1 sudu besar kicap manis
air asam jawa secukupnya
gula dan garam secukup rasa
- Tumiskan bawang sehingga naik bau dan sedikit garing
- Masukkan cili kisar dan garam, masak sehingga pecah minyak
- Masukkan gula dan air asam
- Perlahankan api, masukkan santan
- Selepas mendidih, masukkan kacang tanah kisar sikit-sikit sambil dikacau supaya kacang tidak berketul
- Tambahkan kicap
CUCUR UDANG
Bahan2: (3-4 orang)
2 cawan tepung gandum
1 biji telur
10 ekor udang saiz sederhana
1 1/3 cawan air
taugeh
serbuk kunyit
garam dan gula secukup rasa
- Gaul sebati kesemua bahan, adjust air ikut kepekatan yang sesuai.
- Goreng cucur udang, kemudian potong kecil2.
Timun - dipotong mancis
Sengkuang - dipotong mancis
No comments:
Post a Comment