Hari ke 3 Ramadhan baru memasak untuk berbuka. Hari ni buat sambal tumis petai digandingkan bersama sayur kangkung dan juga ikan selangat goreng.
SAMBAL TUMIS PETAI
Sambal Tumis Petai |
Bahan:
6-8 papan petai - dipotong kecil
25 ekor udang besar
25 tangkai cili padi - kami suka berkuah*
1 inci belacan - dibakar dahulu*
3 ulas bawang merah - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
Air asam jawa secukupnya
Gula dan garam secukup rasa
- Sekiranya dimasak bersama kulit, rebus dulu petai, kemudian toskan. Jika dibuang kulit, rendam seketika isi petai.
- Kisar bahan *
- Tumiskan bawang merah dan putih hingga garing, kemudian masukkan bahan kisar dan garam. Masak hingga pecah minyak.
- Masukkan gula, kemudian petai dan udang. Kacau seketika.
- Masukkan air asam. Biarkan mendidih seketika.
No comments:
Post a Comment