SIAKAP STIM ALA THAI
Siakap Stim Ala Thai |
Bahan2:
1 ekor siakap - dibersihkan
1 ulas bawang besar - dihiris gelung
4 ulas bawang putih - dihiris
10 batang cili padi - diketuk
1 batang serai - diketuk
2 inci halia - dihiring nipis panjang
1 biji cili merah - dihiris*
daun sup @ daun ketumbar*
1 kiub ikan bilis
4 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis @ kicap cair
1 @ 2 biji limau nipis @ kasturi - diperah airnya
sedikit air
lada sulah dan garam secukup rasa
- Panaskan pengukus.
- Letak sebahagian bahan hiris di bawah ikan diikuti ikan dan baki bahan hiris
- Taburkan daun bahan *
- Tambahkan bahan2 lain.
- Kukus selama 10 - 15 minit.
Sambal Tumis Sotong Kering |
Bahan2:
3 ulas bawang merah - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1 ulas bawang besar - dihiris
4 ekor sotong saiz besar - direndam semalaman
25 tangkai cili kering*
sedikit belacan - dibakar dahulu*
air asam jawa secukupnya
gula dan garam secukup rasa
- Kisar hancur bahan *
- Tumis bawang merah dan putih hingga garing
- Masukkan bahan kisar dan garam, masak hingga pecah minyak
- Tambahkan gula, kemudian masukkan sotong, kacau rata
- Masukkan air asam, perlahankan api, biarkan mendidih untuk seketika.
Samosa |
Bahan2:
Kulit popia secukupnya
4 biji kentang - didadu
150g daging kisar
1 kiub ikan bilis
1 ulas bawang besar - didadu
4 ulas bawang putih - dihiris nipis
lada sulah dan garam secukupnya
sedikit sayur campur
- Tumis bawang putih hingga naik bau
- Masukkan daging kisar, sedikit air dan lada sulah, masak hingga daging empuk.
- Masukkan kentang, air, kiub ikan bilis, masak hingga kentang empuk.
- Bila air hampir kering, masukkan sayur campur dan bawang besar, masak hingga kering.
- Biarkan sejuk.
- Boleh mula gulung samosa. Inti di atas dapat dalam 12 ketul samosa saiz besar.
No comments:
Post a Comment