Saturday 27 June 2015

10 Ramadhan 1436H - Siakap Stim Ala Thai, Sambal Tumis Sotong Kering dan Samosa

Salam dan Hi Semua..

SIAKAP STIM ALA THAI

Siakap Stim Ala Thai


Bahan2:
1 ekor siakap - dibersihkan
1 ulas bawang besar - dihiris gelung
4 ulas bawang putih - dihiris
10 batang cili padi - diketuk
1 batang serai - diketuk
2 inci halia - dihiring nipis panjang
1 biji cili merah - dihiris*
daun sup @ daun ketumbar*
1 kiub ikan bilis
4 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis @ kicap cair
1 @ 2 biji limau nipis @ kasturi - diperah airnya
sedikit air
lada sulah dan garam secukup rasa
  • Panaskan pengukus.
  • Letak sebahagian bahan hiris di bawah ikan diikuti ikan dan baki bahan hiris
  • Taburkan daun bahan *
  • Tambahkan bahan2 lain.
  • Kukus selama 10 - 15 minit.

SAMBAL TUMIS SOTONG KERING 

Sambal Tumis Sotong Kering


Bahan2:
3 ulas bawang merah - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1 ulas bawang besar - dihiris
4 ekor sotong saiz besar - direndam semalaman
25 tangkai cili kering*
sedikit belacan - dibakar dahulu*
air asam jawa secukupnya
gula dan garam secukup rasa
  •  Kisar hancur bahan *
  • Tumis bawang merah dan putih hingga garing
  • Masukkan bahan kisar dan garam, masak hingga pecah minyak
  • Tambahkan gula, kemudian masukkan sotong, kacau rata
  • Masukkan air asam, perlahankan api, biarkan mendidih untuk seketika.

SAMOSA 

Samosa


Bahan2:
Kulit popia secukupnya
4 biji kentang - didadu
150g daging kisar
1 kiub ikan bilis
1 ulas bawang besar - didadu
4 ulas bawang putih - dihiris nipis
lada sulah dan garam secukupnya
sedikit sayur campur
  • Tumis bawang putih hingga naik bau
  • Masukkan daging kisar, sedikit air dan lada sulah, masak hingga daging empuk.
  • Masukkan kentang, air, kiub ikan bilis, masak hingga kentang empuk.
  • Bila air hampir kering, masukkan sayur campur dan bawang besar, masak hingga kering.
  • Biarkan sejuk.
  • Boleh mula gulung samosa. Inti di atas dapat dalam 12 ketul samosa saiz besar.

No comments:

Post a Comment