Hari ni buat nasi ayam pula untuk berbuka. Masak simple2 ja, janji makan selera dan habis.
NASI AYAM BONDA
haha..gambar ikut dan..lapor x menyempat |
Sup
12 ketul ayam - dibersihkan
2 inci halia - dihiris nipis
3 ulas bawang merah - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
bunga cengkih, bunga lawang, kulit kayu manis
1 paket sup bunjut adabi
garam secukup rasa
- Rebus ayam bersama garam, sup bunjut dan halia hingga empuk.
- Keluarkan ayam untuk diperap bersama sos tiram dan kicap manis.
- Keluarkan air secukupnya untuk tanak nasi.
- Baki sup ditambah bawang dan bunga cengkih, bunga lawang dan kulit kayu manis.
3 pot beras
Air sup secukupnya
1 ulas bawang besar*
1 ulas bawang putih*
1 batang serai - diketuk
3 potong halia
2 helai daun pandan - disimpul
bunga cengkih, bunga lawang, kulit kayu manis
Sedikit butter
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit serbuk perencah sup
- Basuh beras dan rendam seketika.
- Kisar halus bahan dengan sedikit air*
- Cairkan butter, masukkan bahan kisar, halia, rempah 3 sekawan, serbuk kunyit, serbuk sup, serai dan daun pandan. Masak sehingga naik bau dan sedikit garing.
- Masukkan air rebusan ayam secukupnya.
- Selepas air mendidih, masukkan beras dan pindahkan periuk ke dalam rice cooker.
- Selepas nasi masak, gemburkan nasi.
3 biji cili hidup
6 biji cili padi
2 sudu besar cuka
2 sudu besar gula
sos tomato
sos cili
- Kisar cili hidup dan cili padi hingga hancur
- Masukkan ke dalam periuk berserta cuka, masak hingga hilang bau cili
- Tambahkan gula dan sos, biarkan mereneh hingga sos sedikit pekat.
Sos tiram
Kicap manis
- Setelah ayam siap diperap dalam 30 minit, gorengkan ayam. Goreng kejap je.
- Bahan perapan ayam dimasukkan dalam periuk bersama sedikit air dan dimasak hingga mendidih.
POPIA GORENG
Bahan2:
Kulit popia secukupnya - saya guna jenama KG Pastry
1 biji lobak merah - diparut
1/4 biji sengkuang - dihiris mancis
100g daging kisar
serbuk lada hitam
garam
2 ulas bawang merah - dihiris
1 ulas bawang putih - dihiris
Bahan lain:
Bancuhan tepung gandum dengan air - untuk lekatkan kulit popia
Sos pencicah - boleh buat sendiri tapi saya guna sos cili manis Mae Pranom
Inti popia |
- Tumiskan bawang hingga naik bau
- Masukkan daging kisar dengan sedikit air dan lada juga garam, masak hingga daging empuk.
- Setelah hampir kering, masukkan lobak dan sengkuang.
- Selepas sedikit layu, tutup api dan biarkan inti sejuk.
- Letak inti atas kulit popia, gulungkan dan lekatkan hujung dengan bancuhan tepung gandum.
- Buat sampai habis ~ adunan ni dapat dalam 14 biji popia.
- Goreng, sedap dimakan semasa panas.
No comments:
Post a Comment