14 Ramadan..hari ni saya buat lauk ketam untuk berbuka. Patut buat esok seperti permintaan en H nak makan lauk ketam setiap Khamis. Tapi memandangkan esok malam nak balik ke rumah mertua, saya malas nak kotorkan dapur. Hehe
KETAM TELUR MASIN
Resipi dicuba dari blog Masam Manis
![]() |
Ketam Telur Masin |
Bahan2:
4 ekor ketam - dibersihkan
4 biji telur masin - direbus, belah 2, dikorek isi dan lenyek
4 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh serbuk kunyit
Sedikit garam
3 ulas bawang putih - ditumbuk halus
8 batang cili padi - ditumbuk halus
4 batang cili padi - diketuk
4 helai daun kari - dimayang halus ( saya letak 1 tangkai)
2 sudu besar butter
2 sudu besar susu cair (saya guna susu full krim)
- Kukus ketam sehingga masak (saya kukus lebih kurang 10 minit)
- Satukan tepung, serbuk kunyit dan garam hingga sebati dan lumur pada ketam.
- Goreng ketam dalam minyak hingga terendam sehingga kuning keemasan.
- Cairkan butter. Tumis bawang, cili padi tumbuk dan ketuk bersama daun kari hingga naik bau.
- Masukkan telur masin tadi. (Saya patut guna 1 biji je telur masin putih, sebab memang masin tak,letak garam pon..nasib baik ketam tak menyerap rasa masin tu..hehe)
- Masukkan susu, masukkan ketam dan gaul rata.
- Sedia dihidang.
Bahan2:
Segenggam ikan bilis - digoreng dulu
1 ulas bawang merah - dihiris
1 ulas bawang putih - dihiris
1 ulas bawang besar - dihiris
1 biji cili hidup - dihiris
20 batang kacang buncis - dihiris serong nipis
kicap manis secukupnya
sedikit garam
1 ulas bawang merah - dihiris
1 ulas bawang putih - dihiris
1 ulas bawang besar - dihiris
1 biji cili hidup - dihiris
20 batang kacang buncis - dihiris serong nipis
kicap manis secukupnya
sedikit garam
- Tumis bawang dalam minyak gorengan bilis tadi hingga naik bau
- Masukkan kacang buncis
- Masukkan kicap dan bawang besar serta cili.
- Selepas sayur sedikit layu tambahkan ikan bilis tadi.
No comments:
Post a Comment